Άνοιξε στη Γερμανία και την Ισπανία το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο του Google Play
Σύμφωνα με το εταιρικό blog της Google στη Γερμανία, στο τοπικό Google Play υπάρχουν πλέον “εκατοντάδες χιλιάδες βιβλία” στα γερμανικά, καθώς και διεθνείς τίτλους. Η Google υπέγραψε συμφωνίες με σειρά γερμανικών εκδοτικών οίκων όπως οι Random House (Del Rey, DVA, Goldmann, Heyne), Lübbe, CH Beck, Springer, Munich Publishing Group, epubli, GRIN, και. Holtzbrinck. Όμως σημαντικοί εκδότες όπως οι Piper, Rowohlt, S. Fischer, Kiepenheuer & Witsch δεν διαθέτουν ακόμα τα ebooks τους μέσα από τη Google. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από τη λίστα 20 best seller ηλεκτρονιικών βιβλίων που καταρτίζει το ηλεκτρονικό περιοδικό Der Spiegel, μόνο 6 είναι διαθέσιμα στο Google Play, έναντι 15 για το τοπικό Amazon και 18 για το τοπικό iBookstore της Apple.
Με αντίστοιχη ανακοίνωση στο ισπανικό της blog χτες, η Google ανακοίνωσε ότι ξεκινάει η λειτουργία του Google Play Books στην Ισπανία με 100.000 τίτλους προς πώληση, τόσο στα ισπανικά (υπολογίζονται στους 60.000) όσο και διεθνείς τίτλους. Οι σημαντικότεροι εκδότες, όπως οι Grupo Santillana, Roca Editorial, Random House, Mondadori Group, SM Group, RBA Group, Edebé Group και Grupo Planeta, ήδη διαθέτουν τα βιβλία τους. Στην Ισπανία ισχύει η ενιαία τιμή βιβλίου, με δυνατότητα έκτπωσης από τα βιβλιοπωλεία μέχρι 5 %. Η εφαρμογή Google Books, όμως, είναι πολύ δημοφιλής για την ανάγνωση βιβλίων και έρχεται δεύτερη μόνο μετά το iBooks της Apple. Η Google επομένως δε θα μπορέσε να ανταγωνιστεί στις τιμές. Το 8% του πληθυσμού στην Ισπανία, σύμφωνα με έρευνα της Bowkers, έχει αγοράσει ένα ebook τους τελευταίες μήνες και το 21% έχει κατεβάσει ένα ebook δωρεάν. To 30% μπορεί να αγοράσει ένα ebook στο μέλλον, ενώ οι μισοί από όσους έχουν ήδη αγοράσει το διαβάζουν στον προσωπικό τους υπολογιστή.
Η ταυτότητα του Google Play Books
Η Google ξεκίνησε την πώληση ηλεκτρονικών βιβλίων το Δεκέμβριο του 2010, αρχικά μόνο στις ΗΠΑ. Επεκτάθηκε με το άνοιγμα ηλεκτρονικών βιβλιοπωλείων κατά σειρά στη Βρετανία, τον Καναδά και την Αυστραλία στα τέλη του 2011, στην Ιταλία το Μάιο του 2012 και στη Γερμανία και την Ισπανία στις αρχές Ιουνίου. Ενώ αρχικά ονομαζόταν Google ebookstore και ήταν ανεξάρτητο site, το Φεβρουάριο του 2011 ενσωματώθηκε στο Android Market και το Μάρτιο του 2012 μετονομάστηκε σε Google Play Books, σε συνέχεια της μετονομασίας του Android Market σε Google Play. Η Γαλλία είναι η επόμενη χώρα στην Ευρώπη που αναμένεται να ανοίξει βιβλιοπωλείο της Google.
Τα ebooks από το βιβλιοπωλείο της Google διατίθενται σε μορφή ePUB και μπορεί να είναι κλειδωμένα με Adobe DRM ή όχι, ανάλογα με την πολιτική του εκδότη και του συγγραφέα. Διαβάζονται από εφαρμογή μέσα στο browser (web app) για Chrome και από τις εφαρμογές για Android συσκευές και iPhone, iPod touch, iPad. Η Google έχει ενσωματώσει επίσης το βιβλιοπωλείο της σε έναν ηλεκτρονικό αναγνώστη, το iRiver Story HD.
Η σχέση της Google με τα ebooks ξεκινάει το 2004 όταν ξεκίνησε το μαζικό σκανάρισμα βιβλίων από δημόσιες και πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες. Μέχρι το Μάρτιο του 2012 είχε σκανάρει 20 εκατομμύρια βιβλία από έναν εκτιμώμενο αριθμό 130 εκατομμυρίων βιβλίων που υπάρχουν στον κόσμο.
Διαβάστε επίσης: