Έτοιμος ο Aldiko 2.0 για Android συσκευές, υποστήριξη PDF και ePUB με Adobe DRM
Ο Aldiko Book Reader, η πιο δημοφιλής δωρεάν εφαρμογή για την ανάγνωση ebooks σε κινητά και ταμπλέτες με Android, κυκλοφόρησε χτες στην εκδοχή 2.0 και αναβάθμισε σημαντικά τις δυνατότητές του. Με τον Aldiko 2.0 μπορούμε να διαβάζουμε πια όχι μόνο ePUB, αλλά και PDF, ενώ τόσο τα ePUB όσο και τα PDF μπορούν να είναι ξεκλείδωτα αρχεία που τα κατεβάζουμε απευθείας από το internet αλλά και τα περνάμε από τον υπολογιστή μας ή μπορεί να είναι κλειδωμένα με Adobe DRM. Ως τώρα ο Aldiko υποστήριζε μόνο ξεκλείδωτα ePUB.
Αναλυτικά οι δυνατότητες του Aldiko 2.0:
- Υποστήριξη αρχείων ePUB και PDF, ξεκλείδωτων και κλειδωμένων με Adobe DRM
- Ένα εναιαίο κατάστημα για αγορά ebooks από διαφορετικούς εκδότες μέσα από την εφαρμογή (Feedbooks, Smashwords, All Romance Ebooks και O’Reilly Media)
- Προσωπικές ρυθμίσεις για την ανάγνωση: είδος και μέγεθος γραμματοσειράς, χρώμα γραμματοσειρές και φόντου, περιθώριο, στοίχιση, απόσταση μεταξύ των γραμμών, φωτεινότητα, προσανατολισμός της οθόνης, τρόπος πλοήγησης
- Σελιδοδείκτες, αγγλικό λεξικό, αναζήτηση, copy-paste, θέματα ημέρας και νύχτας (π.χ. λευκά γράμματα σε μάυρο φόντο), πίνακες περιεχομένουν, μπάρα προόδου κατά την ανάγνωση του βιβλίο, υποστήριξη συλλαβισμού των λέξεων, sharing για βιβλία και αποσπάσματα βιβλίων
- Ταξινόμηση των βιβλίων με tags (ετικέτες) και collections (φακέλους)
- Ευκολότερη εισαγωγή των δικών μας ebooks στην εφαρμογή.
- Δυνατότητα προσθήκης των καταλόγων βιβλίων που θέλουμε στην ενότητα “My Catalog”. Μπορούμε να προσθέσουμε feeds από βιβλιοπωλεία ή εκδότες που υποστηρίζουν καταλόγους OPDS 1.0 (Open Publishing Distribution System)
- Υποστήριξη δανεισμού ebooks από δημόσιες βιβλιοθήκες και επιστροφή τους μέσα από την εφαρμογή (στην Ελλάδα δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα σε κάποια βιβλιοθήκη).
Δύο στοιχεία που το Aldiko δεν έχει, αλλά άξιζε να προστεθούν είναι το κλείδωμα του ζουμ στα PDF από σελίδα σε σελίδα και η υποστήριξη σημειώσεων και υπογραμμίσεων.
H υποστήριξη e-books, είτε PDF είτε ePUB, που είναι κλειδωμένα με Adobe DRM. σημαίνει ότι όλα τα e-books που αγοράζουμε και έχουν το κλείδωμα της Adobe, πρακτικά όλα τα κλειδωμένα e-books των βιβλιοπωλείων εκτός από το Amazon, το Barnes & Noble και το iBookstore, θα μπορούν να διαβάζονται με τον Aldiko, μαζί με τα ξεκλείδωτα e-books. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και πολλά ελληνικά e-books που πωλούνται από το myeBooks.gr, το e-bookshop.gr και τα site των περισσότερων ελληνικών εκδοτικών οίκων, αλλά και τα Google eBooks.
Τα κλειδωμένα e-books εξακολουθούν να είναι μεγάλο πρόβλημα για τους αναγνώστες, αλλά από τη στιγμή που υπάρχουν είναι σημαντικό να μπορούμε να τα διαβάζουμε σε όλες τις συσκευές μας και μάλιστα όσο το δυνατόν πιο εύκολα. Ως τώρα υπήρχε η λύση του txtr, μιας εφαρμογής και υπηρεσίας που μας επέτρεπε να ανεβάζουμε τα κλειδωμένα e-books με Adobe DRM στο site της και στη συνέχεια να έχουμε πρόσβαση σε αυτά μέσω της αντίστοιχης εφαρμογής. Με τον νέο Aldiko αυτή η διαδικασία θα απλοποιηθεί σημαντικά, χωρίς ανέβασμα αρχείων, με απλό πέρασμά τους στη συσκευή ή και με απευθείας κατέβασμα από καταλόγους OPDS, και μάλιστα με τα e-books διαθέσιμα για ανάγνωση με την καλύτερη Android εφαρμογή του είδους της αυτή τη στιγμή.
Την ίδια ημέρα που κυκλοφόρησε ο Aldiko 2.0 ανέβηκε στο Android Market και η εφαρμογή myeBooks Mobile για Android του myeBooks.gr, που επίσης δίνει τη δυνατότητα ανάγνωσης ebooks σε ePUB και PDF, με ή χωρίς κλείδωμα Adobe DRM και κατέβασμα και αγορά βιβλίων από το myeBooks.gr μέσα από την εφαρμογή.