Ενιαία τιμή για τα γαλλικά ebooks και εκτός Γαλλίας ψήφισε η Γαλλική Εθνοσυνέλευση
Μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, που κράτησαν περισσότερο από δύο χρόνια, η Γαλλική Εθνοσυνέλευση, το ισχυρότερο από τα δύο νομοθετικά σώματα του Γαλλικού Κοινοβουλίου, ψήφισε χτες νόμο που καθιερώνει την ενιαία τιμή και για τα ηλεκτρονικά βιβλία που εκδίδονται στη Γαλλία. Πρωτοτυπώντας όμως νομοθετικά, ο νόμος ορίζει πως η ενιαία τιμή για τα e-books δεν ισχύει μόνο στη γαλλική επικράτεια, όπου περιορίζεται η δικαιοδοσία του Γαλλικού Κοινοβουλίου, αλλά ισχύει για τα e-books των Γάλλων εκδοτών ακόμη και όταν αυτά πωλούνται στο εξωτερικό. Η ενιαία τιμή των e-book συνεπάγεται πως η λιανική τους τιμή ορίζεται από τον εκδότη και όχι από τα σημεία λιανικής πώλησης, όπως τα βιβλιοπωλεία.
Ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού Φρεντερίκ Μιτεράν δήλωσε πως πρόκειται για “ιστορικής σημασίας βήμα”, για “ιδρυτικό νόμο της βιομηχανίας του βιβλίου”.
Ενδεικτικό της συναίνεσης γύρω από το ζήτημα, η απόφαση της Εθνοσυνέλευσης ήταν ομόφωνη με μόνον τον βουλευτή Λιονέλ Ταρντί, του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος UMP του Νικολά Σαρκοζί, να καταψηφίζει επικαλούμενος την ασυμβατότητα του νόμου με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η ασυμβατότητα αυτή αποτέλεσε αντικείμενο προβληματισμού ακόμα και για όσους υπερψήφισαν τη σχετική διάταξη. Ο “Νόμος Λαγνκ”, που υιοθετήθηκε το 1981 στη Γαλλία και νομοθέτηση την ενιαία τιμή για τυπωμένα βιβλία, περιόριζε την ισχύ των διατάξεών του εντός της χώρας.
Η ψήφιση του νόμου αναμένεται να προκαλέσει σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η υπόθεση να φτάσει μέχρι και τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.
Στις αρχές Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εισβάλει στα γραφεία εκδοτών σε μια σειρά από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους και τη Γαλλία, κατηγορώντας τους για τη δημιουργία καρτέλ τιμών στα ηλεκτρονικά βιβλία. Γάλλοι εκδότες είχαν αποδώσει τότε τις έρευνες αυτές σε καταγγελίες από την πλευρά του Amazon, που επιθυμούσε να ορίζει το ίδιο και γενικότερα οι βιβλιοπώλες αντί οι εκδότες την τελική τιμή των ηλεκτρονικών βιβλίων που πουλιούνται στην Ευρώπη.
Οι Γάλλοι εκδότες υποστηρίζουν ότι χωρίς την καθιέρωση της ενιαίας τιμής είναι πιο ευάλωτοι στις πιέσεις των μεγάλων ηλεκτρονικών βιβλιοπωλείων για μεγαλύτερες εκπτώσεις στη χονδρική πώληση των e-books. Τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη όμως έχει ήδη επικρατήσει σχεδόν καθολικά στα ηλεκτρονικά βιβλία το agency model , μια εμπορική συμφωνία μεταξύ εκδοτών και βιβλιοπωλών πως τη λιανική τιμή των e-books την ορίζουν οι εκδοτικοί οίκοι.
Στην Ελλάδα ισχύει επίσης η ενιαία τιμή βιβλίου για τα e-books, σύμφωνα με διάταξη που ψηφίστηκε από τη Βουλή το Δεκέμβριο του 2010. Η ενιαία τιμή για τα τυπωμένα βιβλία ισχύει από το 1997 (“Νόμος Βενιζέλου”). Κανένας από τους δύο ελληνικούς νόμους δεν ορίζει πως οι διατάξεις του εφαρμόζονται και όταν τα βιβλία των ελληνικών εκδοτικών οίκων πωλούνται εκτός της ελληνικής επικράτειας.
Πηγή: Le Monde