Εύκαμπτη οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού από την LG, τον Απρίλιο στην Ευρώπη
Μετά από χρόνια επαναλαμβανόμενων παρουσιάσεων σε εκθέσεις τεχνολογίας, η νοτιοκορεάτικη κατασκευάστρια εταιρεία οθονών LG ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε τη μαζική παραγωγή της πρώτης παγκοσμίως οθόνης ηλεκτρονικού χαρτιού από πλαστικό και πως “στις αρχές Απριλίου” θα είναι εμπορικά διαθέσιμη σε συσκευές στην ευρωπαίκή αγορά. H οθόνη θα έχει διαγώνιο 6 ιντσών, το στάνταρτ μέγεθος για τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες σήμερα, και υψηλότερη ανάλυση, στα 1024 x 768 pixels (XGA) από τα 600 x 800 που έχουν οι περισσότερες συσκευές της κατηγορίας σήμερα. Θα είναι επίσης βάρος 14 γραμμάρια, το μισό από τις ανταγωνιστικές οθόνες της ταϊβανέζικης E Ink, και θα είναι και κατά το 1/3 λεπτότερη, στα 0.7 χιλιοστά.
Το μεγαλύτερό της ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είναι ότι κατασκευάζεται από πλαστικό, που την καθιστά εύκαμπτη σχηματίζοντας γωνία έως 40 μοίρες και της δίνει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, σύμφωνα με τα επιτυχημένα τεστ πτώσης από ύψος 1,5 μέτρου. Όλα αυτά διατηρώντας το βασικό πλεονέκτημα των οθονών ηλεκτρονικού χαρτιού, την ανάγνωση όπως στο τυπωμένο χαρτί.
Τι σημαίνει εύκαμπτη οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού
Η ανακοίνωση της LG είναι καλά νέα, για μια σειρά από λόγους. Πρώτ’ απ’ όλα, γιατί μετά από χρόνια παρουσιάσεων οθονών ηλεκτρονικών χαρτιού στις εκθέσεις, στις οποίες επιδίδονται επίσης η Sony, η Plastic Logic, η Bridgestone και η Fujitsu, ανακοινώνεται η έναρξη της μαζικής παραγωγής και μάλιστα η διαθεσιμότητα για το κοινό στην Ευρώπη στις “αρχές Απριλίου”, σε λίγες μέρες δηλαδή.
Παρόλο που υπογραμμίζεται το ότι είναι έυκαμπτη, δεν είναι αυτό το βασικό πλεονέκτημα της κατασκευής της από πλαστικό. Εύκαμπτη οθόνη δε σημαίνει και εύκαμπτη συσκευή, αφού όλα τα υπόλοιπα μέρη ενός ηλεκτρονικού αναγνώστη παραμένουν μη-εύκαμπτα και άρα η τελική συσκευή θα είναι όσο συμπαγής και άκαμπτη όσο την ξέρουμε και σήμερα. Καθώς η ίδια η οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού είναι ιδιαίτερα λεπτή και εύκαμπτη, και μάλιστα κατασκευάζεται σε ρολά, η καινοτομία είναι ότι η LG κατάφερε να κατασκευάσει από πλαστικό και το πάνελ πάνω στο οποίο πατάει η οθόνη.
Η συνέπεια είναι ότι το ηλεκτρονικό χαρτί της LG είναι ελαφρύτερο και πιο λεπτό. Με τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες να έχουν βάρος σήμερα από 150 έως 200 γραμμάρια και πάχος περί τα 10 χιλιοστά, η διαφορά των 14 γραμμαρίων και του 1 χιλιοστού δε θα είναι καν αισθητή. Το πραγματικό πλεονέκτημα της πλαστικής οθόνης είναι η ανθεκτικότητα.
Ανθεκτικότητα και ερωτήματα
Οι οθόνες των ηλεκτρονικών αναγνωστών είναι πολύ πιο εύθραυστες από τις οθόνες των κινητών και των tablet PC. Είναι το πιο πιθανό σημείο για να πάθει κάποια ζημιά η συκευή. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπίσει η οθόνη με πλαστικό υπόστρωμα της LG – και κάτι που κανένας ανταγωνιστής της δεν έχει φέρει ακόμα στην αγορά.
Παρόλο που ήδη το ηλεκτρονικό χαρτί προσφέρει διάβασμα στην οθόνη όπως στο τυπωμένο χαρτί, το βασικό του πλεονέκτημα απέναντι στα tablet PC όπως το iPad, η υψηλότερη ανάλυση της οθόνης της LG είναι απόλυτα ευπρόσδεκτη. Σε αυτόν τον τομέα όμως δεν είναι μόνη της, αφού η E Ink διαθέτει ήδη οθόνη με την ίδια ανάλυση, που χρησιμοποιείται στον ηλεκτρονικό αναγνώστη iRiver Story HD, χωρίς όμως να έχει περάσει ακόμα στις πιο δημοφιλείς συσκευές, τα Kindle, τα Nook, τα Kobo και τους Sony Reader.
Και εδώ είναι τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσει πειστικά η LG. Η E Ink κατέχει σχεδόν το 100% της αγοράς των οθονών ηλεκτρονικού χαρτιού παγκοσμίως με συνεργασίες με το Amazon, το Barnes & Noble, το Kobo και τη Sony. Είναι άγνωστο αν η οθόνη της LG έχει εξασφαλίσει μεγάλους κατασκευαστές και ποιοι είναι αυτοί – γιατί η ανθεκτικότερη οθόνη δεν αρκεί από μόνη της, χρειάζεται το μεγάλο βιβλιοπωλείο, με τον κατάλογό του, τις υπηρεσίες του και τις εφαρμογές του. Το άλλο ζήτημα είναι η τιμή. Αν δεν είναι ανταγωνιστική, δύσκολα θα αποτελέσει εναλλακτική λύση για τους αναγνώστες, παρ’ όλη την τεχνική της υπεροχή.
Ας ελπίσουμε ότι τουλάχιστον αυτή τη φορά η LG θα σταθεί στο ύψος των εξαγγελιών της και η νέα οθόνη θα εμφανιστεί σε συσκευές στα ευρωπαϊκά ράφια σε λίγες μέρες.