Κυκλοφόρησε το “Στη Γιορτή” – το ebook και η μουσική του είναι διαθέσιμα δωρεάν
Κυκλοφόρησε το βιβλίο “Στη Γιορτή” του Ελ Ρόι. Η λέξη βιβλίο αδικεί την όλη σύνθεση όμως καθώς το τυπωμένο βιβλίο (Εκδόσεις Εφύρα) συνοδεύεται από δωρεάν ηλεκτρονικό βιβλίο, μουσική, βίντεο και φωτογραφίες που είναι διαθέσιμα από το site http://www.stigiorti.gr/
Πίσω από αυτή τη σύνθεση κειμένου, μουσικής και εικόνας βρίσκεται μια ομάδα τριών ανθρώπων, του Ελ Ρόι (Βασίλης Κωστάκης, που είναι και ο συγγραφέας), του Γιάννη Καρακατσαννίδη και του Έλιος (Ηλίας Κατσούρας, φωτογράφος), ενώ ο Ελ Ρόι και Η μπάντα του Πάνω Ορόφου” είναι συλλογικά υπεύθυνη για το μουσικό κομμάτι του βιβλίου.
Το θέμα του βιβλίου συνοψίζεται στο παρακάτω απόσπασμα από συνέντευξη που έδωσε ο Βασίλης Κωστάκης στην εφημερίδα “Ηπειρωτικός Αγώνας”:
Σε πρώτο επίπεδο, το «Στη Γιορτή» εμπνέεται από τα γεγονότα του Δεκέμβρη 2008 και έχοντας σαν σημείο εκκίνησης αυτά ορθώνει το κύριο επιχείρημά του, μέσα από μια αλληγορική ιστορία, ότι δεν έχουμε ανάγκη από επαναστάσεις του «αντί», αλλά από επαναστάσεις που δημιουργούν τον κόσμο που θέλουμε, μέσα στον κόσμο που θέλουμε να ξεπεράσουμε. Mε την ελπίδα ο νέος Δεκέμβρης να πάει ένα βήμα πιο κοντά στην ουτοπία και ας βαδίσει αυτή δύο βήματα πιο πέρα. Στην πορεία θα έχουμε γίνει καλύτεροι· αρκεί να ξεπεράσουμε «τα μέσα και έξω γκρίζα τείχη μας», για να χρησιμοποιήσω μια φράση του βιβλίου.
Την υπόθεση μας την περιγράφει ο ίδιος με ένα δικό του κείμενο, που προϊδεάζει και για το ύφος του βιβλίου:
Καλώς ήλθατε στη γιορτή.
H ιστορία, που περιγράφει τα γεγονότα της εξέγερσης των τεράτων στις πλατείες των σκυφτών ανθρώπων της πόλης, τυχαία έπεσε στα χέρια μου και γνωρίζω τόσα λίγα, όσο κι αν έψαξα, για το συγγραφέα της.
Ο Eλ Pόι, ψευδώνυμο ή όχι θα σας γελάσω, δεν έχω ιδέα αν υπάρχει ακόμη ανάμεσά μας. Ισχυρίζεται στα γραπτά του πως η ιστορία που αφηγείται είναι αληθινή και πως οι χαρακτήρες που πρωταγωνιστούν είναι πραγματικά πρόσωπα. Λέει, επίσης, ότι η μπάντα του πάνω ορόφου παίζει κάθε βράδυ στις πλατείες της πόλης εδώ και χρόνια. Το χέρι μου στη φωτιά δεν βάζω για όλα αυτά. Βρήκα το χειρόγραφο της ιστορίας (ένα τετράδιο γεμάτο σημειώσεις, αφηγήσεις, εικόνες και μουσική) μπλεγμένο στα κλαριά ενός καμένου δέντρου· μία από τις πολλές περίεργες συνήθειες που έχω είναι να σκαρφαλώνω στα δέντρα και να παρατηρώ τον κόσμο.
Συγγνώμη, ξεχάστηκα.
Πρέπει να πω δυο λόγια για το βιβλίο ή τουλάχιστον για το συγγραφέα αυτού και όχι για μένα.
Το «Στη γιορτή» είναι το δεύτερο βιβλίο του Eλ Pόι· λίγα γνωρίζουμε για το πρώτο, το οποίο αφηγείται την ιστορία ενός «Nεμάνια». Φημολογείται ότι η προαναφερόμενη ιστορία γράφτηκε όταν ο Ελ Ρόι ήταν είκοσι ετών και περιέχει τους σπόρους που γέννησαν το έργο που κρατάτε στα χέρια σας. Η γραφή του Ελ Ρόι είναι αρκετά περίεργη, σχεδόν κυκλοθυμική. Στιγμές ο λόγος του είναι τόσο συμπυκνωμένος και δυσνόητος που ο αναγνώστης πρέπει να διαβάσει δυο και τρεις φορές κάποιες παραγράφους. Γι’ αυτό υπάρχουν διάσπαρτες μέσα στο βιβλίο ενότητες (τα «ιντερμέδια»), όπου ο συγγραφέας επεξηγεί με πιο κατανοητό και άμεσο τρόπο την πλοκή της ιστορίας μέχρι εκείνο το σημείο. Επομένως, θα συνιστούσα υπομονή κατά την ανάγνωση του βιβλίου. Είμαι βέβαιος πως για τους περισσότερους και τις περισσότερες η διήγηση της ιστορίας του Aλ Aζίφ και της πορείας προς τη μεγάλη χαραυγή θα είναι ενδιαφέρουσα (λησμόνησα να σας αναφέρω πως ο πρωταγωνιστικός χαρακτήρας του βιβλίου είναι ο Aλ Aζίφ· έψαξα και βρήκα, και σας το αναφέρω πληροφοριακά, πως στα αραβικά η λέξη «Aζίφ» είναι το σφύριγμα του ανέμου).
Θα μπορούσε να πει κανείς πως το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο ο πυρήνας των φιλοσοφικών απόψεων των πρωταγωνιστών απλώνεται μέσα από εκτενείς διάλογους και μονόλογους. Στο δεύτερο μέρος η γραφή απλοποιείται και ο συγγραφέας αφηγείται τα γεγονότα μέσα από σύντομους διάλογους και μονόλογους, δίνοντας πολλές περιγραφές και εικόνες.
Η μουσική του βιβλίου είναι των Ελ Ρόι και της μπάντας του πάνω ορόφου, ενώ οι φωτογραφίες είναι του Έλιος, πιθανολογώ από τη μέχρι τώρα έρευνά μου πως πρόκειται για παιδικό φίλο του συγγραφέα. Όπως για τον Ελ Ρόι, έτσι και για τη μπάντα του πάνω ορόφου ή τον Έλιος γνωρίζουμε ελάχιστα. Βρήκα το δισκάκι με τις μελωδίες τους, καθώς και τις φωτογραφίες του Έλιος στα κλαριά εκείνου του καμένου δέντρου, μέσα στο τετράδιο.
Καλή σας ανάγνωση και καλό μας ταξίδι, λοιπόν.
Βασίλης Κωστάκης
επιμελητής “Στη Γιορτή”
Μπορείτε να διαβάσετε και να κατεβάσετε δωρεάν το ηλεκτρονικό βιβλίο: