Ομαδικοί λογαριασμοί Adobe ID: μοιραστείτε τα κλειδωμένα ebooks με συγγενείς και φίλους
Το κλείδωμα των e-books μας δημιουργεί πολλά προβλήματα: δεν μπορούμε να διαβάσουμε τα e-books που έχουμε αγοράσει στη συσκευή και με το software που θέλουμε, δε διασφαλίζει ότι το περιεχόμενο που αγοράζουμε είναι για πάντα δικό μας όπως και ένα τυπωμένο βιβλίο, ενώ το ότι τα e-books κλειδώνονται συνεπάγεται σημαντική επιβάρυνση στο κόστος παραγωγής τους. Με το κλειδωμένο ηλεκτρονικό βιβλίο μια άλλη παραδοσιακή και απόλυτα λογική συνήθεια απειλείται: δεν μπορούμε να δανείσουμε το e-book σε μέλη της οικογένειάς μας ή σε φίλους μας. Ο,τι κλειδώνει, ξεκλειδώνει, βέβαια, αλλά δεν έχουν όλοι τη διάθεση και τις -κάποιες- γνώσεις υπολογιστών που χρειάζονται για να το κάνουν αυτό.
Υπάρχει όμως ένας τρόπος χωρίς να ξεκλειδώσουμε τα e-book που είναι εξαιρετικά απλός και απαιτεί μόνο συνεργασία με συγγενείς και φίλους. Αφορά το κλείδωμα της Adobe, το Adobe DRM, που αφορά την πλειοψηφία των e-book που κυκλοφορούν σήμερα, πρακτικά όλα τα e-book εκτός από τα Kindle e-book του Amazon και τα e-book του iBookstore της Apple. Το Adobe DRM είναι το κλείδωμα που χρησιμοποιούν όσοι εκδότες κλειδώνουν τα e-book τους στην Ελλαδα και το μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο για e-books στα ελληνικά, το myeBooks.gr.
Η όλη ιδέα βασίζεται σε μια δυνατότητα που μας δίνει η ίδια η Adobe. Όταν αγοράζουμε τα e-books μας μέσω του Adobe Digital Editions ή απευθείας στον ηλεκτρονικό μας αναγνώστη, όπου αυτό υποστηρίζεται (και σε λίγες μέρες και από τις εφαρμογές του myeBooks.gr για iPad, iPhone και Android), δημιουργούμε την πρώτη φορά ένα Adobe ID, ένα προσωπικό username και το αντίστοιχο password δηλαδή. Το σημαντικό είναι εδώ ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο Adobe ID σε 6 υπολογιστές και tablet PC και σε 6 ηλεκτρονικούς αναγνώστες. Η Adobe μπορεί να σας δώσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε το ίδιο Adobe ID σε μερικές -λίγες- ακόμα συσκευές αν το ζητήσετε επικοινωνώντας με το Customer Service της Adobe. Λόγοι για να σας εγκρίνει η Adobe περισσότερες συσκευές είναι ότι π.χ. έχετε αλλάξει υπολογιστή ή ηλεκτρονικό αναγνώστη, έχετε χάσει τη συσκευή, έχετε πολλούς υπολογιστές κλπ. Ας σημειώσουμε εδώ ότι, όταν παύετε να χρησιμοποιείτε ενα Adobe ID σε μια συσκευή (την κάνετε deauthorize δηλαδή), δεν απελευθερώνεται μια θέση για να χρησιμοποιήσετε τον κωδικό σας σε μια άλλη συσκευή, για το όριο των 6 υπολογιστών και των 6 ηλεκτρονικών αναγνωστών προσμετρώνται τόσο οι συσκευές που χρησιμοποιούν ένα Adobe ID όσο και αυτές που το έχουν χρησιμοποιήσει έστω και μια φορά – οπότε πρέπει να προσέχετε σε ποιες και πόσες συσκευές χρησιμοποιείτε τον κωδικό σας.
Ο τρόπος για να εκμεταλλευτούμε τη δυνατότητα αυτή που μας δίνει η Adobe είναι αρκετά απλός. Να δημιουργήσουμε ένα Adobe ID που να το χρησιμοποιούμε από κοινού με όσους θέλουμε να μοιραζόμαστε τα e-books μας. Δεν είναι κάποια ειδική μορφή Adobe ID, απλά όλοι όσοι θα είναι στην ομάδα μας θα ξέρουν το username (και το email που βρίσκεται από πίσω) και password. Τα e-books μας θα είναι διαθέσιμα σε όλους συγχρόνως. Αν δε θέλουμε να έχουμε κοινό λογαριασμό στα διάφορα βιβλιοπωλεία e-books (με μία ή περισσότερες πιστωτικές κάρτες για κάθε μέλος της ομάδας μας), μπορούμε να μοιραζόμαστε τα e-books με email, φλασάκι κλπ: ένα κλειδωμένο e-book μπορεί να αντιγραφεί και να σταλεί ως attachment με e-mail, απλά δεν μπορεί να ανοίξει αν δεν έχουμε το σωστό Adobe ID. Με αυτόν τον τρόπο, π.χ., μια οικογένεια μπορεί να έχει έναν κοινό λογαριασμό ή το ίδιο μπορεί να κάνετε με τους φίλους σας. Αυτό σημαίνει βέβαια ότι οι υπόλοιποι έχουν πρόσβαση στο λογαριασμό θα γνωρίζουν ποια e-books έχουμε αγοράσει. Είναι μια λύση που απαιτεί εμπιστοσύνη και συνεργασία.
Το πόσα άτομα μπορούν να συμμετέχουν σε μια τέτοια ομάδα, που θα έχει ένα κοινό Adobe ID, έχει να κάνει με το πόσους υπολογιστές και συσκευές έχει ο καθένας. Θεωρητικά μέχρι και 12 άτομα μπορούν να έχουν τον ίδιο κωδικό, αλλά στην πράξη, με τις σημερινές τεχνολογικές δυνατότητες, για τους περισσότερους ηλεκτρονικούς αναγνώστες απαιτείται να χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρονικό υπολογιστή για να αγοράσουμε e-book, οπότε στην πράξη δεν μπορούμε να μιλάμε για περισσότερα από 6 άτομα. Λάβετε υπόψη σας πάντως την πιθανή προσθήκη νέων συσκευών από τα άτομα της ομάδας σας ή την αντικατάσταση ή την πιθανή απώλεια μιας συσκευής. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να αποκτήσετε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσετε τον ίδιο Adobe ID σε περισσότερες συσκευές απευθυνόμενοι στην Adobe με ένα προσεκτικά διατυπωμένο αίτημα.
Εναλλακτικά, μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε ένα φίλο μας να έχει πρόσβαση στα κλειδωμένα με Adobe DRM e-books που έχουμε αγοράσει (στέλοντάς του τα με email π.χ.) κοινοποιώντας του το Adobe ID μας και το password και αλλάζοντάς το password όταν το θελήσουμε για να τερματιστεί η πρόσβασή του στα e-books μας. Προσοχή εδώ στο όριο των συσκευών όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα Adobe ID.
Δεν πρόκειται για κάποια ιδανική λύση και δεν ξεπερνά όλα τα προβλήματα που δημιουργεί το κλείδωμα, αλλά είναι ένας τρόπος να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει η Adobe χωρίς να χρειαστεί να ξεκλειδώσουμε τα αρχεία. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένας τρόπος να διασφαλίσουμε ότι τα κλειδωμένα e-books που αγοράζουμε μπορούν να διαβαστούν από συγγενείς και φίλους, έστω και με μεγαλύτερους περιορισμούς και δυσκολίες από το να κατεβάσουμε από τη βιβλιοθήκη μας ένα τυπωμένο βιβλίο και να τους το δώσουμε.
Διαβάστε επίσης: