Πιλοτική χρήση ηλεκτρονικών βιβλίων στα σχολεία σχεδιάζει η Κύπρος
Σύμφωνα με την ελληνοκυπριακή εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος”, η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σχεδιάζει την πιλοτική εισαγωγή ηλεκτρονικών βιβλίων σε ένα τμήμα της Α’ Λυκείου από τη φετινή σχολική χρονιά. Είναι ασαφές ποια συσκευή ακριβώς θα χρησιμοποιηθεί, καθώς γίνεται λόγος για tablet PC που όμως φέρεται να ζυγίζει 1,5 κιλό (!), βάρος διπλάσιο από τα εμπορικά διαθέσιμα tablet PCs.
Το δημοσίευμα του “Φιλελεύθερου”:
Το e-book εισάγεται πιλοτικά τη νέα σχολική χρονιά
Ο Φιλελεύθερος, 5 Σεπτεμβρίου 2011.
Λευκωσία: Πριν από μια δεκαετία, περίπου, στόχος του υπουργείου Παιδείας ήταν ο εξοπλισμός των σχολικών μονάδων με ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Τον Σεπτέμβρη του 2007 οι πρώτοι διαδραστικοί πίνακες εισήχθησαν στις αίθουσες διδασκαλίας, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια παραχωρείται επιχορήγηση στους μαθητές για αγορά φορητού υπολογιστή. Τώρα σειρά παίρνει το ηλεκτρονικό βιβλίο, το οποίο θα κάνει την εμφάνισή του στο κυπριακό σχολείο με την έναρξη της φετινής χρονιάς.
Όπως δήλωσε στον «Φ» αρμόδιος λειτουργός του Υπουργείου, όλα είναι έτοιμα για να δοκιμαστεί το ηλεκτρονικό βιβλίο, γνωστό και ως «e-book». Το μόνο που απομένει, είπε, είναι να δοθεί η έγκριση του νέου πολιτικού προϊστάμενου της Παιδείας, έτσι ώστε το πρωτότυπο βιβλίο να δοκιμαστεί σε ένα τμήμα της Α’ Λυκείου.
Τι είναι, όμως, το ηλεκτρονικό βιβλίο; Πρόκειται για μια μικρή συσκευή (tabletpc) η οποία είναι λίγο μεγαλύτερη από έναν υπολογιστή παλάμης και μικρότερη από έναν φορητό υπολογιστή. Δεν ζυγίζει περισσότερο από ενάμισι κιλό, αλλά διαθέτει ό,τι και ένας κανονικός υπολογιστής και περιλαμβάνει σε ψηφιακή μορφή όλα τα κείμενα των βιβλίων που χρειάζεται ένας μαθητής. Μάλιστα, στην περίπτωση του κυπριακού σχολικού e-book, o μαθητής όχι μόνο θα μπορεί να διαβάζει τα κείμενα, αλλά θα έχει τη δυνατότητα να κάνει και παρεμβάσεις. Για παράδειγμα, να γράφει (ηλεκτρονικές) σημειώσεις, να κυκλώνει και να υπογραμμίζει, να συμπεριφέρεται δηλαδή, σαν να έχει μπροστά του ένα συμβατικό βιβλίο.
Το Υπουργείο διευκρινίζει, πάντως, ότι δεν σκοπεύει να καταργήσει τα κανονικά σχολικά συγγράμματα. Υποδεικνύει ότι μέσα από την εισαγωγή των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στοχεύει στην εξοικείωση του μαθητή με τις νέες τεχνολογίες, όπως επίσης στη διευκόλυνσή του. Στην προκειμένη περίπτωση, το e-book καθιστά αχρείαστη τη μεταφορά πολλών διαφορετικών βιβλίων από και προς το σχολείο.