Προδημοσίευση από την εισαγωγή της επιμελήτριας στον κατάλογο της έκθεσης MEDITATIONS ON eBOOK
Ο “Ηλεκτρονικός Αναγνώστης” προδημοσιεύει σήμερα εκτενές απόσπασμα από την εισαγωγή της Μίνας Α. Καραγιάννη στον κατάλογο της έκθεσης MEDITATIONS_ON_eBOOK, της πρώτης έκθεσης έργων τέχνης για τα e-books στην Ελλάδα. Η Μίνα Καραγιάννη, επιμελήτρια της έκθεσης, εξηγεί πώς ξεκίνησε η ιδέα για ένα τέτοιο εικαστικό γεγονός και πάνω σε ποια ερωτήματα και προβληματισμούς καλούνται να “στοχαστούν” οι 23 καλλιτέχνες που συμμετέχουν. Η έκθεση έχει εγκαίνια σε μία βδομάδα από σήμερα, την Πέμπτη, 2 Ιουνίου, στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος” (λεπτομέρειες για την έκθεση και το χώρο εδώ, event στο Facebook).
Ένα από τα κοινά σημεία που έχουμε, όσοι συμμετέχουμε σε αυτήν την έκθεση, είναι ότι γνωριστήκαμε ως μέλη ενός δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου. Χωρίς αυτό να είναι καθοριστικό, είναι μάλλον ενδεικτικό της εποχής και μιας νέας αντίληψης ως προς την καθημερινή χρήση της Τεχνολογίας. Μιας εποχής στην οποία όλοι εκθέτουμε τμήματα του εαυτού μας στο βωμό μιας κατευθυνόμενης ανάγκης για εικονική φιλία και συντροφικότητα, με την οποία εκόντες-άκοντες συμπορευόμαστε. Ανάγκη (;) για κοινωνικοποίηση μέσω μιας καθημερινής δοκιμασίας στις αρχές, στις αντιλήψεις και στο ήθος εαυτών και αλλήλων.
Κατά τη γέννηση της ιδέας της έκθεσης, αλλά και κατά την προετοιμασία της, μοιραστήκαμε την ίδια αγωνία. Να σταθούμε κριτικά απέναντι στις εξελίξεις της τεχνολογίας και να τις μελετήσουμε. Οι ξεχωριστές αναζητήσεις και προσεγγίσεις καθενός από εμάς είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία έργων τέχνης που θα δημιουργήσουν ερωτήματα και θα δείξουν δρόμους προς τις απαντήσεις.
Από την αρχή είχαμε να διαπραγματευθούμε με ένα νέο κοινωνικό φαινόμενο. Ένα φαινόμενο-αποτέλεσμα των αναζητήσεων του σημερινού ανθρώπου και της γοργής εξέλιξης της Τεχνολογίας, τα οποία οδήγησαν – εδώ και λίγα χρόνια – στη δυνατότητα ανάγνωσης ψηφιακών βιβλίων (eBooks) μέσω ψηφιακών αναγνωστών (e-readers). Στα ράφια, δίπλα στα έντυπα βιβλία, συνυπάρχει συχνά μια συσκευή που μπορεί να αποθηκεύσει μια ολάκερη βιβλιοθήκη. Πολλοί είπαν ότι ήλθε το «τέλος της ανάγνωσης», έτσι όπως ακούστηκε και για το «τέλος της ιστορίας» πριν χρόνια…
[…]
Στις διεθνείς αγορές, σημαντικές εταιρίες (Amazon, Adobe, Sony, Barnes&Noble κλπ.) επενδύουν στο ψηφιακό μέλλον του βιβλίου. Στη χώρα μας, συγγραφείς, εκδότες και αναγνώστες συζητούν, ανιχνεύουν το νέο τοπίο και κατατείνουν να κατανοήσουν την ανάγκη να συμπορευθούν, να στηρίξουν ή να ασκήσουν κριτική στο νέο μέσο.
[…]
Το eΒook, λένε οι υποστηρικτές του, δεν έρχεται να καταργήσει τα βιβλία, όπως τα ξέρουμε μέχρι σήμερα. Έρχεται να τροποποιήσει, καταλυτικά, τους όρους και τη διαδικασία της ανάγνωσης. Το eΒook είναι ζήτημα επιλογής. Από την άλλη, δεν παύει να είναι ένα μέσο που έρχεται να κλονίσει μια παράδοση αιώνων και, όπως κάθε νεωτερισμός, δημιουργεί γόνιμα πεδία διαπραγμάτευσης.
Τα ερωτήματα που καλείται να ψαύσει διακριτικά τούτη η έκθεση είναι, ενδεικτικά:
- Από ποια ύλη θα είναι φτιαγμένο το βιβλίο της επόμενης γενιάς;
- Τι θ’ απογίνουν οι περίτεχνες γραμματοσειρές που ζωντανεύουν ανάλογα με τη φαντασία του συγγραφέα και του αναγνώστη;
- Ο τρόπος γραφής θα επηρεαστεί – κι αν ναι, πόσο – από τη διάδοση των πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου;
- Αν ο τελικός στόχος είναι η Ανάγνωση, πόση σημασία πρέπει να έχει το μέσο, το εργαλείο της;
Όλα αυτά τα ερωτήματα, αυτή η διεργασία, η ζύμωση, ο νεωτερισμός, αλλά και οι προοπτικές που αναδεικνύονται, γέννησαν την ιδέα της έκθεσης. Δημιουργοί συναντήθηκαν και διαλογίστηκαν στο θέμα, ανοίγοντας το δρόμο σε μια «χρονική» διαδρομή από τον καιρό της προγιαγιάς μας, εκεί δίπλα στο παραγώνι, ίσαμε την εποχή του eΒook.
Δημιουργοί με παρουσία στη χώρα μας, αλλά και εκτός αυτής, μας καλούν μέσα από την έκθεση να στοχαστούμε. Οι στοχασμοί μας κινούνται παράλληλα με τις σκέψεις του Steiner, όπως τις αποτύπωσε στο «Η σιωπή των βιβλίων».
Δεν ξέρω αν το «θεατό είναι παγίδα», όπως υποστηρίζει ο Φουκό, αλλά στη συγκεκριμένη έκθεση συνεργαστήκαμε για να μην είναι.
[…]