4 Μαΐου: ημέρα κατά του DRM από το Free Software Foundation
Ημέρα κατά του DRM, του κλειδώματος των ηλεκτρονικών αρχείων μουσικής, ταινιών, βιβλίων και προγραμμάτων, έχει ανακηρύξει την 4η Μαΐου το Free Software Foundation. Φέτος η ημέρα επικεντρώνεται στη Sony, που μήνυσε χάκερ που ξεκλείδωσε το PlayStation, αλλά η ίδια δεν μπόρεσε να προστατεύσει εκατομμύρια χρήστες της πλατφόρμας της από την παραβίαση των προσωπικών του δεδομένων. Στο χώρο του ηλεκτρονικού βιβλίου, η έμφαση δίνεται στις συνέπειες του DRM για τις βιβλιοθήκες, μετά την απόφαση των εκδόσεων HarperCollins στις ΗΠΑ να περιορίσουν σε 26 τις φορές που θα μπορεί να δανείζεται ένα e-book από τη βιβλιοθήκη που το έχει αγοράσει.
Το Free Software Foundation (FSF) ιδρύθηκε το 1985 από τον ακτιβιστή για το ελεύθερο software Richard Stallman, ο οποίος είχε ξεκινήσει το 1983 το GNU project για τη δημιουργία ελεύθερου λογισμικού, που κατέληξε στη δημιουργία του GNU/Linux. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, το FSF ξεκίνησε το 2006 την καμπάνια “DefectiveΒyDesign – Say NO to DRM!”, που θέλει να δείξει το σκόπιμο περιορισμό των δυνατοτήτων των συσκευών και του ψηφιακού περιεχομένου για να ελέγχεται από τις εταιρείες, την εφαρμογή δηλαδή του DRM (Digital Rights Management).
Για το DRM στα ηλεκτρονικά βιβλία το 2008 είχε πραγματοποιηθεί διαμαρτυρία έξω από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βοστόνης, καθώς και καμπάνια ενάντια στο Kindle και το Amazon.
Με αφορμή το επεισόδιο με τον HarperCollins και τις βιβλιοθήκες στις ΗΠΑ, η βιβλιοκάριος Alycia Sellie και ο Matthew Goins, που προέρχεται από το χώρο της τεχνολογίας, διατύπωσαν μια Χάρτα Δικαιωμάτων του Αναγνώστη για τα Ψηφιακά Βιβλία:
- Δυνατότητα να διατηρηθεί, να αρχειοθετηθεί και να μεταφερθεί το υλικό που έχουμε αγοράσει
- Δυνατότητα να δημουργηθεί ένα πλήρες τυπωμένο αντίτυπο
- Τα ψηφιακά βιβλία πρέπει να είναι σε ανοιτά πρότυπα (π.χ. να μπορούμε να διαβάζουμε σε έναν υπολογιστή, όχι μόνο σε μια συσκευή)
- Δυνατότητα επιλογής hardware από το οποίο θα έχουμε πρόσβαση στα βιβλία (π.χ. σε 3 χρόνια που η συσκευή μας θα έχει χαλάσει, να μπορούμε να διαβάζουμε τα βιβλία μας σε κάποιο άλλο hardware)
- Οι πληροφορίες που αφορούν τον αναγνώστη πρέπει να μένουν ιδιωτικές (το τι, πότε και πώς διαβάζουμε δεν μπορεί να αποθηκεύται, να πωλείται ή να χρησιομοιείται στο μάρκετινγκ)
Τα 5 αυτά σημεία πραγματικά συνοψίζουν πώς θα έπρεπε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των αναγνωστών σήμερα και έχουν αναδημοσιευτεί εκτενώς στο internet. Οι συντάκτες τη χάρτας αυτής έχουν δώσει επίσης διάλεξη πάνω στο θέμα στο συνέδριο του 2011 της Association of College and Research Libraries (ACRL) στις ΗΠΑ και στη συνέχεια μπορείτε να διαβάσετε την παρουσίασή τους.
Αναλυτικά για το DRM, στα e-books και όχι μόνο, διαβάστε το εκτενές και εξαντλητικό λήμμα της αγγλόφωνης Wikipedia “Digital Rights Management“. Επίσης, εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις θέσους του Free Software Foundation και εδώ τις δράσεις που οργανώνονται και τα άρθρα που γράφονται με αφορμή τη σημερινή ημέρα. Στο Twitter ακουλουθήστε το hashtag #DRM.
Διαβάστε επίσης:
- Τι να προσέχω όταν αγοράζω ηλεκτρονικά βιβλία
- Άρθρα πάνω στο θέμα του DRM.