“Γιατί θα πλήρωνα περισσότερα από $10 για ένα ebook”
Ο Joe Wikert είναι γενικός διευθυντής της σειράς βιβλίων Technology Exchange της O’Reilly Media, που εκδίδει βιβλία για τεχνολογικά θέματα και παίζει κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση των κατεθύνσεων στο ηλεκτρονικό βιβλίο, διοργανώνοντας, ανάμεσα σε άλλα, τα μεγάλα συνέδριο Tools of Change for Publishing στη Νέα Υόρκη και στη Φρανκφούρτη. Ο Wikert διάβασε με την εφαρμογή Kindle στο iPad του το ebook Unbroken της Laura Hillenbrand, που διηγείται την τρίχρονη αιχμαλωσία από τους Ιάπωνες του Louis Zamperini, όταν το αεροπλάνο του έπεσε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Wikert αγόρασε το ebook για $9.99 (€7.5) και εξηγεί στο blog του υπό ποιές προϋποθέσεις, παρόλο που σπάνια δίνει πάνω από $10, θα ήταν διατεθειμένος να πληρώσει ακόμα και $20 ή $30 για ένα ebook.
Ο Wikert βρήκε ιδιαίτερα ενδιαφέρον το βιβλίο της Hillenbard και όταν το τελείωσε ήθελε πραγματικά να μάθει περισσότερα για τον Louis Zamperini. Πέρα από τις συγγραφικές ικανότητες της Hillenbard και το μεγάλο γενικότερο ενδιαφέρον για το βιβλίο της, που είναι No. 2 bestseller αυτή τη στιγμή ανάμεσα στα ebooks του Amazon, η ίδια η ζωή του Zamperini δεν εξαντλείται στην εμπειρία της αιχμαλωσίας: ξεκίνησε ως δρομέας που συμμετείχε στου Ολυμπιακούς του 1936 στο Βερολίνο, υπηρέτησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε βομβαρδιστικό, έμεινε για 47 ημέρες στη θάλασσα όταν έπεσε το αεροπλάνο του, έμεινε 3 χρόνια αιχμάλωτος και μετά τον πόλεμο έγινε γνωστός Χριστιανός ρήτορας με έμφαση στο ζήτημα της συγχώρεσης, ενώ μετά τον πόλεμο διοργάνωσε συνάντηση συμφιλίωσης με τους φύλακες του στρατοπέδου όπου κρατούνταν. Μια ζωή γεμάτη μεταστροφές και δραματικές εξελίξεις, αν μη τι άλλο.
Ο Wikert, έχοντας τελειώσει το βιβλίο, χρειάστηκε να αναζητήσει μόνος του περισσότερες πληροφορίες και βρήκε το site του Zamperini, το λήμμα για αυτόν στη Wikipedia, βίντεο στο YouTube και άλλες πληροφορίες. Για να οργανώσει και να διαβάσει ή να δει όλες αυτές τις πληροφορίες χρησιμοποίησε μια σειρά από εφαρμογές στο iPad, όπως π.χ. το Instapaper.
Και το ερώτημα του Wikert είναι γιατί θα έπρεπε να το κάνει όλο αυτό μόνος του; Θα ήταν απολύτως λογικό και χρήσιμο το ebook να είναι εμπλουτισμένο με τέτοιες πηγές. Θα μπορούσε να έχει μια λίστα με link προς πηγές που η συγγραφέας προτείνει για διάβασμα σε όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα. Επίσης, υλικό που συγκεντρώθηκε κατά την έρευνα, όπως φωτογραφίες, συνεντεύξεις, βίντεο, που δεν μπήκαν στο τελικό βιβλίο, θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο για κατέβασμα, ακόμα και αποσπάσματα από προσχέδια του βιβλίου. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με τα making of που υπάρχουν στα DVD. Και όλα αυτά δεν είναι απαραίτητο να ήταν μέσα στο αρχικό ebook, που έτσι θα γινόταν ένα πολύ μεγάλο αρχείο, αλλά θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα από το site του Amazon. Τέτοιο πρόσθετο υλικό θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια τιμή μεγαλύτερη από $10.
Δύο πιθανοί λόγοι, σύμφωνα με τον Wikert, που δεν υπάρχουν οι δυνατότητες είναι ότι το Amazon δε θέλει αφενός να έχει link προς εξωτερικά site και αφετέρου ότι το αποφεύγει καθώς δεν υποστηρίζεται από τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες Kindle. Όμως, το να υπάρχει από το πρόσθετο περιεχόμενο θα ήταν πραγματικά λόγος για να επιστρέφει στο site του Amazon για να το βρει, ενώ τα ebooks δε διαβάζονται μόνο σε Kindle αλλά και σε iPad και άλλες συσκευές με τις αντίστοιχες εφαρμογές, αλλά και όσοι έχουν Kindle θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τον υπολογιστή τους για το επιπλέον περιεχόμενο.
Οι σκέψεις του Wikert, πέρα από το ότι προέρχονται από κάποιον που έχει γνώστη του χώρου του ηλεκτρονικού βιβλίου, δίνουν κάποιες καλές ιδέες για το πώς θα μπορούσε να προχωρήσει το ηλεκτρονικό βιβλίο. Οι προτάσεις του δεν οδηγούν απαραίτητα σε ένα “επαυξημένο βιβλίο” (enhanced ebook), όπου το περιεχόμενο τελικά είναι κυρίως βίντεο (δραματοποιημένη αφήγηση, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις) με το κείμενο να παίζει δευτερεύοντα ρόλο. Συχνά ένα “επαυξημένο βιβλίο” είναι πιο κοντά στη λογική της ταινίας παρά του βιβλίου. Αλλά αυτός είναι ένας τρόπος που το βιβλίο εμπλουτίζεται παραμένοντας βασικά ένα βιβλίο. Και βασίζεται επίσης στη λογική ότι ακόμα και για πληροφορίες που είναι δωρεάν διαθέσιμες στο internet η υπηρεσία να τις συγκεντρώσει και να τις ταξινομήσει κανείς είναι κάτι που θέλει χρόνο και γνώση και, επομένως, είναι μια υπηρεσία που μπορεί ο αναγνώστης ενός βιβλίου να αγοράσει.
Διαβάστε επίσης:
- Meta-e-reading, κείμενα από το eAnagnostis.gr για τις τάσεις στην ηλεκτρονική ανάγνωση