Πώς θα διαβάζουμε Google Books στο Android 3.0 Honeycomb
Το Android 3.0 Honeycomb (“κερήθρα”), η νέα γενιά του ειδικά σχεδιασμένου για tablet PC λειτουργικού της Google, τυπικά δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, αλλά στη CES (Consumer Electronics Show) στο Λας Βέγκας αυτές τις μέρες όλο και περισσότεροι κατασκευαστές tablet PC παρουσιάζουν τις ταμπλέτες τους με Android Honeycomb.
To αποκορύφωμα ήταν το βίντεο που ανέβηκε στο επίσημο κανάλι του Android στο YouTube, για να κατέβει λίγο αργότερα. Πρόκειται για μια σύντομη αλλά ολοκληρωμένη παρουσία του Android Honeycomb όπως θα δείτε.
Από το βίντεο αμέσως φαίνεται ο επανασχεδιασμός του Android ώστε να αξιοποιεί τις τουλάχιστον 7 ίντσες της οθόνης που έχει μια ταμπλέτα αντί να περιορίζεται στα στενά όρια των συνήθως 3.5 ιντσών της οθόνης ενός κινητού. Βλέπουμε widgets στην κεντρική οθόνη για άμεση πρόσβαση σε Gmail, ημερολόγιο και τον browser, μια σειρά από shortcuts και την υποστήριξη πολλαπλών επιφανειών εργασίας όπου μπορούμε να καρφιτσώσουμε τις εφαρμογές μας (πολύ κοντά δηλαδή με αυτό που γίνεται ήδη στα κινητά, αλλά με διάταξη για tablet PC). Ιδιαίτερα έχει δουλευτεί οι εφαρμογές για το Gmail, το Google Talk και τις επαφές. Αισθητικά το αποτέλεσμα είναι επίσης σαφώς βελτιωμένο.
Κεντρική θέση και στην παρουσίαση του Android Honeycomb και στη διάταξη των εφαρμογών στην αρχική επιφάνεια εργασίας έχει η εφαρμογή Google Books. Ένα σύντομο βιντεο με τη λειτουργία της εφαρμογής έχουμε από τη παρουσίαση της ταμπλέτας G-Slate των T-Mobile και LG.
Στο βίντεο παρατηρούμε τα εξής:
- Η εφαρμογή Google Books είναι προεγκατεστημένη και υπάρχει shortcut στην κεντρική επιφάνεια εργασίας.
- Η βιβλιοθήκη με τα βιβλία μας εμφανίζεται είτε με τη μορφή μιας σειράς εξωφύλλων το ένα δίπλα στο άλλο (κάτι καινούργιο) είτε ως στοίβα. Η αρκετά βολική διάταξη με τη βιβλιοθήκη που γνωρίζουμε από το iBooks -και που εκμεταλλεύεται καλύτερα το διαθέσιμο χώρο στην οθόνη- δε φαίνεται να υπάρχει ως επιλογή.
- Στο κεντρικό μενού της εφαρμογής, πάνω δεξιά υπάρχει άμεση πρόσβαση στο Google eBookstore, στην αναζήτηση και τις ρυθμίσεις.
- Όπως και με τις άλλες εφαρμογές, το Google Books μπορεί να καρφιτσωθεί (pinned) σε μια από τις επιφάνειες εργασίας. Από την καρφιτσωμένη εφαρμογή, μπορούμε να περιηγηθούμε στη βιβλιοθήκη μας και να ανοίξουμε κατευθείαν το ebook που θέλουμε (δεν μπαίνουμε δηλαδή απλώς στην εφαρμογή).
- Μέσα στην εφαρμογή, πάνω αριστερά έχουμε τον τίτλο του ebook, πάνω δεξιά τις ρυθμίσεις για το μέγεθος της γραμματοσεριάς, τον πίνακα περιεχομένων και τις άλλες επιλογές και κάτω υπάρχει η progress bar (σε ποιο σημείο του βιβλίου βρισκόμαστε, που λειτουργεί και ως ένας εύκολος τρόπος να πάμε σε μια μακρινή σελίδα). Δε φαίνεται να υπάρχει άμεση πρόσβαση στην αναζήτηση μέσα στο ebook. Δε βλέπουμε καθόλου την οθόνη σε κάθετο προσανατολισμό, για να δούμε αν υποστηρίζεται και η ανάγνωση ebooks με μία σελίδα ανά οθόνη.
- Το εφέ για το γύρισμα της σελίδας είναι σαφώς χειρότερο από του iBook.
- Η όλη ιδέα του Android 3.0 Honeycomb είναι η ανάδειξη και η ενσωμάτωση της εφαρμογής Google Books και η άμεση σύνδεση με το Google eBookstore.
- Η εφαρμογή Google Books για το Android 3.0 Honeycomb καμία σχέση δεν έχει με την εφαρμογή Google Books για τον browser Chrome, που είναι απλά ένα link προς τη σελίδας των Google ebooks στο ίντερνετ.
- Πόσα βιβλία υπάρχουν στον κόσμο; 129.864.880 απαντάει το Google Books
- Ξεκίνησε η λειτουργία του Google ebookstore (πρώην Google Editions)
- Google Books Preview για τον Chrome, το extension για άμεση πρόσβαση στο Google Books
- Google Books Ngram Viewer, στατιστικά για τη γλώσσα και την κουλτούρα μέσα από εκατομμύρια βιβλία του Google Books
Πηγή: Engadget