Ibis Reader, διαβάστε τα ebooks σας παντού – ακόμα και ePUB στο Kindle
Ο Ibis Reader είναι μια δωρεάν υπηρεσία που μας επιτρέπει να αποθηκεύσουμε online, στο “σύννεφο”, τα δικά μας e-book σε ePUB και στη συνέχεια να τα διαβάσουμε είτε στον υπολογιστή μας είτε σε iPhone, iPad, iPod touch και σε κινητά και tablet PC με Android με συγχρονισμό για το τελευταία σημείο ανάγνωσης άσχετα από το σε ποια συσκευή επιλέγουμε να συνεχίσουμε το διάβασμα.
Σε σχέση με τις εφαρμογές που υπάρχουν για ανάγνωση e-books, όπως το Kindle, το Nook, το iBooks, το Aldiko και πια και του Google eBooks, υπάρχουν δύο μεγάλες διαφορές. Το Ibis Reader δεν είναι μια εφαρμογή που κατεβαίνει από το αντίστοιχο κατάστημα για iOS και Android, είναι γραμμένο σε HTML5 και έτσι η πρόσβαση γίνεται κατευθείαν από τον browser. Αυτό είναι σημαντικό και δείχνει και τη δυναμική του HTML5: δε χρειάζεται να έχουμε μια εφαρμογή στη συσκευή μας για κάθε site στο οποίο θέλουμε να επισκεπτόμαστε και δε χρειάζεται να έχουμε μια εφαρμογή για κάθε υπηρεσία, ενώ και η δουλειά του προγραμματιστή απλοποιείται αισθητά, σχεδιάζει μια σελίδα που τρέχει παντού, αντί για μια εφαρμογή για κάθε πλατφόρμα. Η δεύτερη διαφορά έχει να κάνει με το ποια ebooks και πώς μπορούμε να διαβάσουμε με τον Ibis Reader. Με τις εφαρμογές που υπάρχουν μπορούμε να διαβάσουμε και δικά μας e-books και e-books που δεν είναι κλειδωμένα, αλλά τα e-books αυτά είναι αποθηκευμένα στη συσκευή μας, όχι στο “σύνεφο”, πρέπει δηλαδή να αποθηκευτούν σε κάθε συσκευή χωριστά και να καταλάβουν χώρο στην -αρκετά περιορισμένη- μνήμη ενός smartphone ή ενός tablet PC, ενώ από την άλλη δεν υπάρχει η δυνατότητα συγχρονισμού της ανάγνωσης μεταξύ των συσκευών για τα δικά μας e-book. Mε το Ibis Reader, όμως, μπορούμε να έχουμε κυριολεκτικά όλη τη βιβλιοθήκη μας online, είτε για άμεση πρόσβαση από παντού, είτε ως backup είτε για να τη μοιραστούμε με κάποιον, και η ανάγνωση γίνεται συγχρονισμένα για όλα τα e-books. Παρόλο που το e-book δεν αποθηκεύεται μόνιμα στη συσκευή, ο Ibis Reader κατεβάζει το βιβλίο για offline ανάγνωση – έτσι δε χρειάζεται συνεχής πρόσβαση στο internet. Λειτουργεί όμως και ως απλός αποθηκευτικός χώρος – μπορούμε να κατεβάσουμε και πάλι τα e-books που έχουμε ανεβάσει, όπως θα κατεβάζαμε ένα οποιοδήποτε αρχείο.
Ο Ibis Reader υποστηρίζει e-book σε μορφή ePUB που δεν είναι κλειδωμένα. Αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα αγοαρασμένα e-book ePUB, που είναι συνήθως κλειδωμένα, δεν μπορείτε να τα περάσετε στον Ibis Reader, εκτός αν τα ξεκλειδώσετε. Χρήσιμο θα ήταν πέρα από ePUB να μπορεί να ανεβάζει κανείς και αρχεία PDF, καθώς οι περισσότεροι διαθέτουμε αρκετά τέτοια αρχεία για ανάγνωση, ενώ η μετατροπή τους σε ePUB συνήθως δεν είναι ικανοποιητική.
Κατά την ανάγνωση των e-books υπάρχουν αρκετές επιλογές για να τροποποιήσουμε την εμφάνιση του κειμένου και για πλοήγηση στο περιεχόμενο. Με το “No distractions” παίρνουμε το κείμενο σε full screen, χωρίς τα γραφικά της σελίδας και τον πίνακα των περιεχομένων. Όταν έχουμε ενεργοποιήσει το “No distractions”, μπορούμε να γυρίσουμε στην αρχική εκδοχή της σελίδας πατώντας “Back to site”. Μπορούμε επίσης να ρυθμίσουμε το μέγεθος της γραμματοσειράς και να επιλέξουμε μεταξύ serif και sans serif, ενώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις διαθέσιμες γραμματοσειρές της συσκευής. Το πέρασμα από τη μια σελίδα στην άλλη γίνεται είτε πατώντας τα σχετικά εσωτερικά link είτε με δεξί/αριστερό βελάκι. Σε σχέση τις διαθέσιμες εφαρμογές, υπάρχουν δύο δυνατότητες που ο Ibis Reader θα ήταν χρήσιμο να αποκτήσει: η μία είναι η τροποποίηση του φόντου του κειμένου, π.χ. σε night mode (μαύρο φόντο, άσπρα γράμματα) για συνθήκες χαμηλού φωτισμού ή άλλες παραλλαγές, η δεύτερη έχει να κάνει με την υποστήριξει σημειώσεις (και από τις εφαρμογές πάντως πολλές δεν υποστηρίζουν σημειώσεις). Ένα ακόμα μεγαλύτερο βήμα παραπέρα θα ήταν η υποστήριξη e-books κλειδωμένων με Adobe DRM. Πάντως, ο Ibis Reader ξεκίνησε μόλις το Γενάρη του 2010 και αναπτύσσεται αρκετά ραγδαία, οπότε υπάρχουν βάσιμες προοπτικές για την προσθήκη αυτών ή και άλλων δυνατοτήτων.
Πέρα από τη δυνατότητα για ανέβασμα των δικών μας e-books, μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε online βιβλιοπωλεία με δωρεάν e-books μέσα από τον Ibis Reader. To Feedbooks.com υπάρχει σαν προεπιλογή, αλλά μπορούμε να προσθέσουμε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο διαθέτει τον δικό του κατάλογο σε μορφή OPDS (Open Publishing Distribution System, που βασίζεται σε Atom feed).
Μια ενδιαφέρουσα χρήση του Ibis Reader είναι σε σχέση με τα ePUB στο Kindle. Το Kindle δεν υποστηρίζει ePUB, αλλά αποθηκεύοντας τα ePUB (που δεν είναι κλειδωμένα) στον Ibis Reader μπορούμε να τα ανοίξουμε και να τα διαβάσουμε και από το Kindle χρησιμοποιώντας τον browser. Το offline reading υποστηρίζεται, αλλά το e-book κατεβαίνει κεφάλαιο-κεφάλαιο, οπότε αλλάζοντας κεφάλαιο χρειάζεται σύνδεση στο internet. Τα e-books όμως που δεν είναι χωρισμένα σε κεφάλαια (και είναι πολλά αυτά) κατεβαίνουν κατευθείαν ολόκληρα. Και στο Kindle υπάρχουν οι ίδιες δυνατότητες τροποποίησης της εμφάνισης του κειμένου και συγχρονισμού της ανάγνωσης με τον υπολογιστή ή το κινητό.
Δε βοηθάει όμως μόνο με τα ePUB στο Kindle, αλλά και γενικώς με τα ePUB στα ελληνικά σε όσους ηλεκτρονικούς αναγνώστες έχουν browser και πρόσβαση στο internet. Τα ePUB που είναι στα ελληνικά πρέπει να έχουν ενσωματωμένες τις γραμματοσειρές για να διαβαστούν σωστά στους ηλεκτρονικούς αναγνώστες (αλλιώς εμφανίζεται ένα ? σε κάθε τονισμένο γράμμα), κάτι για το οποίο ευθύνεται ο Adobe Mobile Reader. Η ενσωμάτωση των γραμματοσερών δεν είναι κάτι που μπορεί να κάνει εύκολα ο καθένας ή απαιτούνται ειδικά προγράμματα. Όμως o Ibis Reader υποστηρίζει πολύ καλά τα ελληνικά, οπότε μπορούμε να ανεβάσουμε το ePUB μας στα ελληνικά στη βιβλιοθήκη μας στον Ibis Reader και μετά να το διαβάσουμε χωρίς πρόβλημα μέσω του browser του ηλεκτρονικού αναγνώστη παρόλο που δεν έχουμε ενσωματώσει τις ελληνικές γραμματοσειρές.
Διαβάστε επίσης: