Πώς να κάνετε το σερφάρισμα στο internet με το Kindle γρηγορότερο
Όπως είχα επισημάνει και στην hands-on παρουσίαση του Kindle 3, η αγορά ενός Kindle δεν πρέπει να γίνει βασικά με το internet στο μυαλό μας. Ναι, το Kindle μπαίνει στο ίντερνετ, αλλά το κατέβασμα μιας σελίδας που δεν είναι ειδικά διαμορφωμένη π.χ. για κινητά είναι πολύ πιο αργή από το κατέβασμα στον υπολογιστή σας, ενώ flash και βίντεο δεν υποστηρίζονται. Το δωρεάν ίντερνετ μέσω 3G είναι περιορισμένο στην Ελλάδα σε δύο και μόνο σελίδες: το Kindle store του Amazon (για να αγοράζουμε εύκολα, γρήγορα και, φυσικά, περισσότερο) και τη Wikipedia (στις ΗΠΑ είναι δωρεάν και το Facebook και το Twitter). Από κει και πέρα, όποιος μπει με 3G πληρώνει, και μάλιστα αρκετά (βλ. χρεώσεις για internet στα κινητά). Επομένως, ένα Kindle στο ζήτημα ίντερνετ δεν μπορεί να υποκαταστήσει ένα netbook ή το iPad και μπορεί εν μέρει μόνο να υποκαταστήσει ένα smartphone.
Έχοντας πει αυτά, το internet μέσω WiFi που υποστηρίζει το Kindle είναι πολύ χρήσιμο αρκεί ο στόχος να είναι η ανάγνωση κειμένων, όπως εκτενή -ή όχι και τόσο εκτενή- άρθρα από το ίντερνετ, και συμπληρωματικά το email, το Twitter, το Facebook. Το πλεονέκτημα είναι ότι αν βρίσκεστε στο σπίτι και έχετε WiFi internet ή βρίσκεται έξω και υπάρχει WiFi (π.χ. εκεί που πίνετε τον καφέ σας) μπορείτε να διαβάσετε τα κείμενα που σας ενδιαφέρουν κατευθείαν από το Kindle, χωρίς να τα κατεβάσετε ή να τα περάσετε στη συσκευή μέσω του υπολογιστή. Π.χ. μπορείτε να διαβάσετε το site μιας εφημερίδας, ένα blog κλπ εκμεταλλευόμενη την οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού που είναι πραγματικά πολύ ξεκούραστη στην ανάγνωση. Το Kindle, όπως όλοι οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες εξάλλου, είναι εξαιρετικά ελαφρύ και άρα είναι ρεαλιστικό να το έχει κανείς μαζί του (σε αντίθεση π.χ. με ένα netbook ή το iPad).
Πώς όμως μπορεί να γίνει το σερφάρισμα στο internet πιο γρήγορο;
1. Χρησιμοποιήστε τα bookmarks, το history και το Google
Το να γράψει κανείς μια διεύθυνση internet στον browser του Kindle είναι σαφώς πιο μεγάλος μπελάς απ’ ό,τι στον browser του υπολογιστή. Το Kindle δεν “προβλέπει” τι θα γράψετε ούτε “θυμάται” που μπαίνετε συνήθως, όπως κάνουν ο Chrome και, ακόμα καλύτερα, ο Firefox με την πραγματικά Awesome Bar. Επίσης, το να γράψει κανείς μια διεύθυνση internet δεν είναι και τόσο εύκολο, γιατί το πληκτρολόγιο δεν είναι τόσο πλήρες: για το πολύ συνηθισμένο / πρέπει να ανοίξετε το μενού με τα σύμβολα (κουμπί Sym) και να το επιλέξετε από εκεί (ευτυχώς, το http:// είναι προαιρετικό κομμάτι της διεύθυνσης). Πραγματικά μεγάλες διευθύνσεις είναι αδύνατο να τις θυμάται κανείς ή πολύ χρονοβόρο να τις αντιγράψει (και μάλιστα σωστά). Οπότε πρέπει να χρησιμοποιήσουμε άλλους τρόπους. Κατ’ αρχήν πρέπει να γίνει εντατική χρήση των bookmarks και του ιστορικού περιήγησης του browser, ακόμα και για πολύ απλές διευθύνσεις. Καλύτερα να έχετε κάποια bookmarks παραπάνω για να γλυτώσετε την σχετικά επίπονη πληκτρολόγηση. Επίσης, αν δούμε ένα άρθρο που θα θέλαμε να διαβάσουμε στο Kindle, είναι προτιμότερο να βάλουμε τον τίτλο του στο Google παρά να αντιγράψουμε τη – συνήθως πολύ μεγάλη και δύσκολη – διεύθυνση url. Το πληκτρολόγιο του Kindle δεν υποστηρίζει ελληνικούς χαρακτήρες, αλλά αν χρησιμοποιήσουμε Greeklish για τις ελληνικές λέξεις που θέλουμε να αναζητήσουμε το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Π.χ. βάζοντας “Kindle parousiasi” φτάνουμε εύκολα στο άρθρο του blog για την παρουσίαση του Kindle. Η έλλειψη ελληνικού πληκτρολογίου δεν επηρεάζει επομένως το σερφάρισμα.
2. Χρησιμοποιήσετε τις διευθύνσεις για κινητά και αργές συνδέσεις
Δεν έχουν όλα τα site αυτή τη δυνατότητα και όσα την έχουν δεν ανακατευθύνουν αυτόματα στην mobile εκδοχή τους όταν πατάμε τη διεύθυνση για browser για υπολογιστή. Εναλλακτικά, υπάρχουν αρκετά site που έχουν σελίδες και σε βασική html για χρήστες με αργές συνδέσεις. Με αυτούς τους τρόπους η ταχύτητα του σερφαρίσματος αυξάνεται δραματικά.
3. Απενεργοποιήστε τις εικόνες και τη Java
Όταν είμαστε στο browser του Kindle, επιλέγοντας πρώτα το Menu και στις συνέχεια Browser Settings, μπορούμε να απενεργοποιήσουμε τόσο τις εικόνες όσο και τη Java για τις σελίδες που επισκεπτόμαστε. Αν απενεργοποιήσουμε μόνο τις εικόνες, τότε υπάρχει μια μικρή αλλά αισθητή βελτίωση στην ταχύτητα κατεβάσματος της σελίδας. Η διαφορά είναι μικρή γιατί στην πραγματικότητα δεν απενεργοποιούνται αποτελεσματικά όλες οι εικόνες. Όταν απενεργοποιηθεί η Java όμως, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, οι σελίδες κατεβαίνουν αμέσως. Με δεδομένο ότι από το Kindle μας ενδιαφέρει να διαβάσουμε κείμενα σε site, η έλλειψη εικόνων και Java δεν επηρεάζει ιδιαίτερα το σερφάρισμα. Η Java π.χ. είναι αναγκαία για να μπείτε στο Gmail. Όμως, όταν την απενεργοποιήσουμε μας δίνει τη δυνατότητα να μπούμε κατευθείαν στο Gmail με Basic HTML, κάτι είναι έτσι κι αλλιώς το καλύτερο για το Kindle. Το μόνο πραγματικό μειονέκτημα με την απενεργοποίηση της Java είναι ότι δεν έχουμε πια τη δυνατότητα για Article Mode (αντίστοιχο του Reader στον Safari και του Readability) – επιλέγοντάς το η σελίδα απλώς ζουμάρει, δεν απαλλάσσεται απ’ όλα τα γραφικά και τις εικόνες. Παρ’ όλ’ αυτά, η απενεργοποίηση της Java είναι η καλύτερη επιλογή, γιατί δίνει πολύ υψηλές ταχύτητες στο σερφάρισμα.
4. Χρησιμοποιήστε clients για βαριά, αλλά δημοφιλή site
Προς το παρόν, ο μόνος τέτοιος client που έχω εντοπίσει να υπάρχει είναι το KindleTwit για το Twitter. Κάνει -ακόμα τουλάχιστον- μόνο τα βασικά, αλλά είναι πολύ ελαφρύς. Τα γραφικά είναι ανύπαρκτα και δεν υπάρχει αυτόματο refresh. Μπορείτε να βλέπετε τα μηνύματα όσων ακολουθείτε ή ενός και μόνο χρήστη του twitter (αλλά και όχι τις υπόλοιπες πληροφορίες του προφίλ του), μπορείτε να στέλνετε τα δικά σας updates, αλλά δεν μπορείτε να κάνετε retweet, follow ή unfollow, δεν υπάρχει επιλογή reply, ενώ δεν υποστηρίζονται λίστες και αναζήτηση.
Αν δοκιμάσετε αυτές τις προτάσεις και αντιμετωπίσετε προβλήματα (π.χ. με τη Java) ή έχετε υπόψη σας και άλλους τρόπους που μπορεί το σερφάρισμα στο internet με το Kindle να γίνει γρηγορότερο, ενημερώστε με.