WeTab: το tablet PC από τη Γερμανία






Το αρχικό του όνομα ήταν WePad. Και αυτό δείχνει από πού εμπνέεται και ποια συσκευή θέλει να ανταγωνιστεί.

Το WeTab είναι ένα tablet PC που θα κυκλοφορήσει τον Αύγουστο στη Γερμανία και στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ευρώπη. Θα έχει multi-touch οθόνη 11,6 ιντσών 1366 x 768 pixels (από οθόνη 9,7 που έχει το iPad), επεξεργαστή 1,66 GHz Intel Atom N450 Pineview-M, 1 GB RAM και θα είναι multitouching. Θα υπάρχουν δύο μοντέλα, το ένα με μνήμη 16 GB και WiFi στα 449 ευρώ (το αντίστοιχο iPad στην Ευρώπη κάνει γύρω στα 500 ευρώ) και το άλλο 32 GB, WiFi και 3G (που θα υποστηρίζει και GPS), που πέρα από το internet θα είναι χρήσιμο για ηλεκτρονικές εφημερίδες και περιοδικά.

Πέρα από τα 50 ευρώ λιγότερα για το μοντέλο και τη μεγαλύτερη οθόνη, οι κατασκευάστρεις εταιρείες neofonie και 4titoo τονίζουν εμφατικά και τα υπόλοιπα σημεία υπεροχής του WeTab σε σύγκριση με το iPad. H μνήμη είναι επεκτάση μέχρι +32GB με SDHC Card και υπάρχουν δύο θύρες USB. Υπάρχει κάμερα 1,3 Megapixel, καθώς και μικρόφωνο. Υπάρχουν, όμως, και σημεία που το iPad υπερέχει, κυρίως στη μπαταρία με 10 ώρες, αντί για 6 για το WeTab, καθώς και στο λίγο μικρότερο βάρος, με 680 γραμ. έναντι 800 του WeTab.


Πέρα από το hardware όμως, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο ότι θα τρέχει το WeTab OS, λειτουργικό που βασίζεται στο Linux. Αυτό έχει μια σειρά από θετικές συνέπειες. Θα τρέχουν οι εφαρμογές για Android και αυτές που βασίζονται γενικότερα στο Linux, τη Java, το Adobe Air, καθώς και αυτές που θα βγουν ειδικά για το WeTab. Θα υποστηρίζεται επίσης το Adobe Flash, ζήτημα μεγάλης κόντρας μεταξύ Apple και Adobe. Θα ανοίξει WeTab Meta-Store που θα ενσωματώνει υπάρχοντα καταστήματα εφαρμογών. Όπως λένε οι κατασκευαστές, δε θέλουν να δημιουργήσουν ακόμα ένα “νησί εφαρμογών”.

Και έρχομαι στα θέματα που αφορούν ειδικά τον “ηλεντρονικό αναγνώστη”. Το μέγεθος της οθόνης (11.6”) είναι πιστεύω καλό, μεγαλύτερο από τα περισσότερα λογοτεχνικά βιβλία, αλλά ακριβώς στο μέγεθος πολλών μη-λογοτεχνικών. Είναι σαν να κρατάει κανείς στα χέρια του μόνο την οθόνη από ένα netbook. Το κόστος είναι 120 γραμ. βάρους παραπάνω, αλλά πιστεύω αυτό δεν είναι τόσο πρόβλημα, γιατί το συνολικό βάρος των 800 γραμμαρίων είναι σε λογικά πλαίσια. Ζήτημα είναι από την άλλη ότι η οθόνη δεν υποστηρίζει την αυτόματη περιστροφή της οθόνης, κάτι σημαντικό για το διάβασμα, αλλά όχι κάτι που δε λύνεται χειροκίνητα.

Αυτό πάντως που κάθε ηλεκτρονικός αναγνώστης θα χαρεί είναι η υποστήριξη πολλών ειδών αρχείων για διάβασμα. Οι κατασκευαστές του WeTab έχουν κι αυτοί τη δική τους πλατφόρμα για βιβλία και περιοδικά, το WeMagazine, που δίνει ebooks σε μορφή WeBook. Όμως και η πλατφόρμα αυτή τρέχει σε όλα τα συστήματα και κυρίως υποστηρίζονται όλα τα δημοφιλή αρχεία για ebooks: ePub, PDF, TXT και Mobipocket. Επειδή μάλιστα γενικώς το WeTab τα πάει καλά με την Adobe, δε χρειάζεται κάποια ειδική εφαρμογή για να διαβάσετε ένα PDF, όπως γίνεται στο iPad – και τα PDF μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα γιατί ό,τι ελληνικό βιβλίο υπάρχει είναι σε PDF στην ουσία, αλλά και γιατί με 11,6” οθόνη το PDF διαβάζεται μια χαρά. Τέλος, μιας και υποστηρίζει εφαρμογές Android, μπορείτε να κατεβάσετε τη σχετική εφαρμογή από το Amazon για τα Kindle ebooks και να έχετε και το περιεχόμενο που θέλετε στα αγγλικά. To Nook της Barnes & Noble έχει λειτουργικό Android, οπότε θα είμαστε και από κει εντάξει. Επομένως, το WeTab φαίνεται να δίνει την interoperability που κάθε ηλεκτρονικός αναγνώστης θα ήθελα για τα ebooks του.

Συνοψίζοντας, θα έλεγα ότι με τη μεγαλύτερη οθόνη του, τα 50 ευρώ λιγότερα που κοστίζει και με το Linux στον πυρήνα του, το WeTab φαίνεται ένα προϊόν που μπορεί να γίνει καλύτερη επιλογή και από το iPad για όσους θέλουν ένα συνδυασμό e-reader και netbook. Βέβαια, μόνο όταν όντως αρχίσει να πουλιέται θα φανούν πόσο είναι πραγματικά τα πλεονεκτήματά του και κατά πόσο μπορεί να υπάρχουν κρυμμένα μειονεκτήματα. Όπως έχει δείξει και η σύγκριση του iPhone με άλλα touchscreen κινητά, το πιο κρίσιμο και δύσκολο σημείο για συσκευές αφής είναι η άμεση ανταπόκριση στα “αγγίγματα” και γενικότερα το καλοσχεδιασμένο software, τομείς στους οποίους η Apple διαπρέπει.

Διαβάστε: Πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά [pdf]