Μεγάλη συμμετοχή και πλούσια συζήτηση στην εκδήλωση για τα ebooks στο Mall
Περισσότερες φωτογραφίες στο Facebook
Με μεγάλη συμμετοχή και πλούσια συζήτηση πραγματοποιήθηκε χτες Σάββατο η εκδήλωση για το ηλεκτρονικό βιβλίο στο i-bank store της Εθνικής Τράπεζας στο Mall. Την εκδήλωση διοργάνωνε η Εθνική Τράπεζα σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Ψηφιακού Βιβλίου του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Έκανα την εισαγωγική παρουσίαση για το ηλεκτρονικό βιβλίο και τις συσκευές ανάγνωσης, ενώ μας μίλησε επίσης ο Σωκράτης Καμπουρόπουλος από το Παρατηρητήριο Ψηφιακού Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ.
Ο ειδικός χώρος που διαθέτει το i-bank store για εκδηλώσεις ήταν γεμάτος, παρόλο που στον ίδιο χώρο είχε διοργανωθεί αντίστοιχη εκδήλωση το Μάρτιο. Έντονη ήταν η παρουσία αναγνωστών που ενδιαφέρονται να αρχίσουν να διαβάζουν ηλεκτρονικά, επαγγελματιών από το χώρο του βιβλίου, αλλά και συγγραφέων που σκοπεύουν να εκδώσουν οι ίδιοι το βιβλίο τους σε ηλεκτρονική μορφή.
Στην παρουσίασή μου επικεντρώθηκα στις δυνατότητες που δίνουν οι συσκευές ανάγνωσης και τα e-books. Οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες είναι τόσο ξεκούραστοι για τα μάτια όσο και τα τυπωμένο χαρτί, χωρίς μάλιστα να χρειάζεται να ανησυχούμε για τη διάρκεια της μπαταρίας, αλλά μπορούν να κάνουν περισσότερα από το τυπωμένο βιβλίο: μπορούμε να έχουμε μια ολόκληρη βιβλιοθήκη παντού μαζί μας, να υπογραμμίζουμε και να σημειώσουμε διατηρώντας το βιβλίο μας “καθαρό”, να μεταβαίνουμε εύκολα και γρήγορα στα ενσωματωμένα λεξικά ή τη Wikipedia και, πλέον, ακόμα και να διαβάζουμε χωρίς να υπάρχει εξωτερικός φωτισμός (π.χ. με το Kindle Paperwhite). Στο δικό τους τομέα τα tablet PC, όπως το iPad, αλλάζουν τον ορισμό του βιβλίου με την ενσωμάτωση βίντεο, ήχου, διαδραστικότητας και κάνουν πολύ πιο ελκυστικό το διάβασμα σελίδων στο internet και περιοδικών, παιδικών βιβλίων, ταξιδιωτικών οδηγών, σχολικών και ακαδημαϊκών βιβλίων σε ηλεκτρονική μορφή.
Τα e-books δίνουν νέες δυνατότητες για τους συγγραφείς που μπορούν πλέον αποτελεσματικότερα και με χαμηλότερο κόστος να εκδώσουν οι ίδιοι το βιβλίο τους σε ηλεκτρονική μορφή, αλλά προωθούν επίσης την ανάγνωση καθώς η απόκτηση ηλεκτρονικού αναγνώστη είναι κίνητρο για διάβασμα, ιδιαίτερα στις μικρότερες ηλικίες.
Στη συζήτηση που ακολούθησε έγινε εκτενής αναφορά στις δυνατότητες των συσκευών, καθώς ελάχιστοι ηλεκτρονικοί αναγνώστες είναι διαθέσιμοι σε καταστήματα στην Ελλάδα, ενώ στα tablet PC σπάνια τα e-books είναι μια δυνατότητα που προβάλλεται ή ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει πριν την αγορά. Είναι ενδιαφέρον ότι, ακόμα για όσους ενδιαφέρονται για τα e-books, δεν είναι σαφές το από πού μπορεί κανείς να αγοράσει e-books και περιοδικά και εφημερίδες στα ελληνικά, καθώς και ποια e-books είναι συμβατά με ποιες συσκευές και εφαρμογές. Οι τιμές φαίνεται να είναι επίσης ένα θέμα που επιστρέφει συνεχώς στις συζητήσεις για τα e-books στα ελληνικά.
Τα ερωτήματα για το πώς θα μπορούσε κανείς να εκδώσει μόνος του το βιβλίο του σε ηλεκτρονική μορφή είναι πιο έντονα από κάθε άλλη φορά. Οι συγγραφείς προβληματίζονται για το πώς θα μπορούσαν να δημιουργήσουν οι ίδιοι το αρχείο για το e-books τους και να το τοποθετήσουν στα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία, αλλά είναι ιδιαίτερα ελκυστικά τόσο το χαμηλότερο κόστος όσο και η αποτελεσματικότερη διανομή του e-book σε σχέση με μια έντυπη αυτοέκδοση.
Οι ερωτήσεις και η συζήτηση, που μάλιστα κράτησαν αρκετή ώρα, είναι πραγματικά μια ευκαιρία για εμένα να ακούσω απόψεις και προβληματισμούς σχετικά με τα e-books με έναν πολύ πιο άμεσο τρόπο από ό,τι τα σχόλια σε ηλεκτρονική μορφή. Και βέβαια, για άλλη μια φορά, χαίρομαι ιδιαίτερα όταν συναντώ προσωπικά ανθρώπους με τους οποίους είχα την ευκαιρία να επικοινωνήσω ως εκείνη τη στιγμή αποκλειστικά μέσω internet.
Διαβάστε επίσης: