Εκτενές διεθνές επαγγελματικό πρόγραμμα στη 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Εκτενές επαγγελματικό πρόγραμμα με έντονη διεθνή συμμετοχή θα φιλοξενήσει η 19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης από τις 4 έως τις 7 Μαΐου 2023.
Στη 19η ΔΕΒΘ, στο πλαίσιο του νέου “Προγράμματος Πρόσκλησης Επαγγελματιών του Βιβλίου” (Thessaloniki Book Fair Fellowship Program), θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά 20 προσκεκλημένοι εκδότες και λογοτεχνικοί πράκτορες, που προέρχονται από την Αίγυπτο, το Βέλγιο, τη Βρετανία, την Εσθονία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ινδία, την Ισπανία, το Ισραήλ, την Ιταλία, τον Καναδά, τη Μοζαμβίκη, την Ουκρανία, τη Σουηδία, την Τουρκία και τη Φινλανδία, ενώ θα λειτουργήσει Κέντρο Δικαιωμάτων (Rights Center) στον χώρο Διάλογος / Dialogue (Περίπτερο 13). Συνολικά στη 19η ΔΕΒΘ θα συμμετάσχουν 14 εθνικά περίπτερα με αντιπροσωπείες εκδοτών και η παρουσία διεθνών στελεχών της αγοράς βιβλίου αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 άτομα.
Το 1ο “Πρόγραμμα Πρόσκλησης Επαγγελματιών του Βιβλίου” περιλαμβάνει σειρά συζητήσεων και σεμιναρίων την Πέμπτη 4/5, 15.00-19.00, την Παρασκευή 5/5 10.00-15.00 και το Σάββατο 6/5 10.00-12.00, που καλύπτουν επίκαιρα θέματα επαγγελματικού ενδιαφέροντος, όπως οι αγορές βιβλίου, η ψηφιοποίηση, η πώληση και αγορά δικαιωμάτων, η μετάφραση και οι διεθνείς εκθέσεις. Επιπλέον, πλήθος άλλων εκδηλώσεων επαγγελματικού ενδιαφέροντος περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της 19ης ΔΕΒΘ, όπως και ημερίδα και εκδηλώσεις για τις βιβλιοθήκες, το 7ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, σειρά συζητήσεων και εκδηλώσεων για Λέσχες Ανάγνωσης και το 9ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών. Συνολικά, η 19η ΔΕΒΘ θα φιλοξενήσει 580 εκδηλώσεις (όλα τα προγράμματα) και 600 εκθέτες από 40 χώρες.
Στη 19η ΔΕΒΘ ο Μιχάλης Καλαμαράς, σύμβουλος εκδόσεων, ιδρυτής του eAnagnostis και επικεφαλής μάρκετινγκ και περιεχομένου της Τhinking, θα μιλήσει για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του εκδοτικού στην Ελλάδα (Πέμπτη, 4/5, 16:00-16:30, Αίθουσα “Διάλογος” – Περίπτερο 13), θα συντονίσει την εκδήλωση “Παρουσίαση της βιβλιογραφικής βάσης οσδέλnet” (Σάββατο, 6/5, 11:00-12:00, Αίθουσα “Ν.Γ. Πεντζίκης” – Περίπτερο 15) και θα συμμετάσχει στο στρογγυλό τραπέζι “Ψηφιακός δανεισμός: Τάσεις, μοντέλα και βιωσιμότητα” (Σάββατο, 6/5, 12:00-14:00, live streaming).
Η 19η ΔΕΒΘ διευρύνει τον διεθνή και επαγγελματικό χαρακτήρα της
[Σημείωση: Το περιεχόμενο για την περιγραφή και το πρόγραμμα των επαγγελματικών εκδηλώσεων προέρχεται από την επίσημη ανακοίνωση.]
Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει φέτος, στη 19η χρονιά διοργάνωσής της, τη δημιουργία μιας νέας διεθνούς επαγγελματικής ενότητας, διευρύνοντας τη δυναμική της. Πρόκειται για το Rights Center (Κέντρο Δικαιωμάτων) το οποίο θα λειτουργήσει στο κτίριο 13, στον χώρο ΔΙΑΛΟΓΟΣ / DIALOGUE, με στόχο την αύξηση των λογοτεχνικών μεταφράσεων και την καλύτερη αξιοποίηση του GreekLit, μέσα από B2B συναντήσεις, συζητήσεις για την ανταλλαγή καλών πρακτικών και γνωριμία με ξένες αγορές βιβλίου.
Το διεθνές επαγγελματικό πρόγραμμα της 19ης ΔΕΒΘ περιλαμβάνει την πρόσκληση 20 λογοτεχνικών ατζέντηδων και εκδοτών από διάφορες χώρες, ενώ η συνολική παρουσία διεθνών προσωπικοτήτων από το χώρο της αγοράς του βιβλίου αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 άτομα. Επίσης, το ΕΙΠ προσκαλεί φέτος 15 βιβλιοπώλες από τη Βόρεια Ελλάδα για να ενισχύσει τη σύνδεσή τους με τους εκδότες και την ΔΕΒΘ. Οι διεθνείς παρουσίες στη φετινή ΔΕΒΘ συμπεριλαμβάνουν και τα εθνικά περίπτερα 14 χωρών με αντιπροσωπείες εκδοτών, μεταξύ των οποίων το περίπτερο των ΗΠΑ στο οποίο εκπροσωπούνται 22 εκδότες.
Περίπτερο 15, αίθουσα N. Γ. Π
Παρουσίαση της βιβλιογραφικής βάσης οσδέλnet
Χαιρετισμός: Γιωργανδρέας Ζάννος, διευθυντής ΟΣΔΕΛ
Παρουσίαση: Σπύρος Ζαχαράκης, υπεύθυνος μηχανογράφησης ΟΣΔΕΛ. Μιρέλλα Μπατζιανιά, υπεύθυνη βιβλιογραφικής βάσης οσδέλnet.
Ομιλητές: Γιώργος Αλισάνογλου, εκδότης, εκδόσεις-βιβλιοπωλείο Σαιξπηρικόν, ποιητής. Νίκος Αργύρης, εκδότης, Εκδόσεις Ίκαρος. Βασιλική Κάργα, βιβλιοθηκονόμος, Βιβλιοθήκες Δήμου Καλαμαριάς.
Συντονιστής: Μιχάλης Καλαμαράς, σύμβουλος εκδόσεων, eAnagnostis.gr/Thinking
Ψηφιακός δανεισμός: Τάσεις, μοντέλα και βιωσιμότητα
ΣΑΒΒΑΤΟ, 6/5, 12:00-14:00, live streaming
Διεθνές στρογγυλό τραπέζι που διοργανώνει το Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) υπό την εποπτεία του αν. καθηγητή Εμμανουήλ Γαρουφάλλου, σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ) και το ΠΕΤ Βορείου Ελλάδος της ΕΕΒΕΠ.
Παρουσιάσεις θα κάνουν εκπρόσωποι από την IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions), την Eblida (European Bureau of Library, Information and Documentation Associations), την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, την ΕΕΒΕΠ, το Futurelibraries (ΗΠΑ) και τον ΟΣΔΕΛ, ενώ θα παρέμβουν επίσης οι Κώστας Δαρδανός και Παναγιώτης Κάπος με την ιδιότητα του εκδότη και ο Μιχάλης Καλαμαράς από την πλευρά του eAnagnostis.
Limassol Book Fair
Η Limassol Book Fair θα βρίσκεται στη 19η ΔΕΒΘ με το δικό της stand (Περίπτερο 13 – Stand 93) και μια μεγάλη ομάδα συνεργατών με σκοπό να συναντήσει συγγραφείς, εκδότες, επαγγελματίες του βιβλίου και αναγνώστες.
Την Παρασκευή 5/5 στις 13:00 ο Χάρης Ιωαννίδης, συνιδρυτής της έκθεσης, εκδότης των Εκδόσεων Αρμίδα και μέλος του ΔΣ του νεοϊδρυθέντος Συνδέσμου Εκδοτών Κύπρου, θα συμμετάσχει στο επαγγελματικό πρόγραμμα της ΔΕΒΘ παρουσιάζοντας την κυπριακή αγορά βιβλίου και την Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού.
Η 2η Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 19 Νοεμβρίου 2023 στους Χαρουπόμυλους Λανίτη στο κέντρο της Λεμεσού, με την πρώτη ημέρα αφιερωμένη στο Limassol Book Fair Conference, το διευρυμένο διεθνές επαγγελματικό της πρόγραμμα.
Το Limassol Book Fair Conference συνδιοργανώνουν η Thinking, εταιρεία με 15ετή εμπειρία στην παροχή υπηρεσιών και λύσεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου του βιβλίου και του πολιτισμού, και το Limassol Book Fair, με την επιμέλεια του Μιχάλη Καλαμαρά και του Γιώργου Παπαναγιώτου. O eAnagnostis είναι στρατηγικός συνεργάτης του Limassol Book Fair και χορηγός επικοινωνίας του Limassol Book Fair Conference.