byteme.digital, το site που έγινε και περιοδικό για υπολογιστές και iPad
Το byteme.gr είναι ένα “website για τα videogames, το technology lifestyle και την geek κουλτούρα που αξιώνει να συσπειρώσει τους Έλληνες gamers, geeks και tech freaks όλων των κατηγοριών” και που ξεκίνησε το 2009. Και τώρα άρχισε να διατίθεται ως byteme.digital, δηλαδή ως ηλεκτρονικό περιοδικό, τόσο ως εφαρμογή για το iPad όσο και ως εφαρμογή για υπολογιστές (προς το παρόν μόνο για Windows, αλλά σύνομα και για PC και Mac). Οι εφαρμογές είναι δημιουργία της Leap.gr
Διάβασα το -δωρεάν- τεύχος 0 στον υπολογιστή μου, όπου χρησιμοποιεί το Adobe Air, και το περιοδικό είναι ευχάριστο και σαφές στην πλοήγησή του. Είναι στη λογική των περιοδικών για iPad που κυκλοφορούν διεθνώς: δεξί βελάκι (ή swipe) για το επόμενο άρθρο, βελάκι κάτω (ή swipe) για να τις επομενες σελίδες του ίδιου άρθρου. Τα κείμενα είναι σύντομα, προσανατολισμένα στην ηλεκτρονική ανάγνωση από μια φωτεινή οθόνη. Το byteme.digital είναι επίσης λίγο σαν παιχνίδι και, από αυτήν την πλευρά, θυμίζει λίγο παιδικό ebook-εφαρμογή. Μετακινείς φωτογραφίες για να τις δεις σε μεγαλύτερο πλάτος, πατάς άλλες φωτογραφίες για τις δεις μεγαλύτερες, περιηγήσε σε ένα άρθρο πατώντας εικονίδια σε ένα μινι πίνακα περιοεχομένων και βέβαια τα απαραίτητα ενσωματωμένα βίντεο και αρχεία ήχου, καθώς και αρκετά link προς σελίδες στο internet. Ανακαλύπτεις δηλαδή το περιοδικό. Δεν ξέρω αν με τον καιρό και την εξοικέιωση που αυτός φέρνει το διάβασμα ενός τέτοιου περιοδικού θα εξακολουθήσει να είναι παιχνίδι και η ανάγνωση θα γίνεται όλο και πιο εύκολη και ομαλή ή θα αρχίσει να προβληματίζει το ότι ανοίγεις το ένα και πατάς το άλλο. Προς το παρόν τουλάχιστον το μόνο που θα προτιμούσα να είναι γραμμικό και όχι τόσο διαδραστικό είναι κάποιες λίστες που συμπυκνώνονται σε πίνακες με αριθμούς που πατάς τον καθένα για να δεις τι περιέχει. Θα ήταν πιο βολικό να παραμείνουν παλιομοδίτικες λίστες, καλύτερα δηλαδή ένα βελάκι κάτω παρά 10 κλικ με το ποντίκι ή το δάκτυλο. Τέλος, ένα full screen είναι αναγκαίο και για εκμεταλλευτεί η εφαρμογή 100% την οθόνη του υπολογιστή και γιατί συχνά ένα κομμάτι του μενού κρύβεται κάτω από τη μπάρα της γραμμής εργαλείων ή δε χωράει στην οθόνη.
Δεν είναι αμελητέο ότι το μέγεθος αυτού του τεύχους 0 περιορίζεται στα 47.3 ΜΒ. Το υπερβολικό μέγεθος είναι ένα από τα μεγαλύτερα ελαττώματα των περισσότερων περιοδικών για το iPad, με πρώτο ανάμεσά τους την κατά τα άλλα εντυπωσιακή εφαρμογή του περιοδικού Wired που καταφέρνει να αγγίζει το μισό GB το τεύχος! Πάρα πολύ, σχεδόν όσο μια ταινία, που γίνεται ακόμα περισσότερο αν συνυπολογίσουμε ότι το iPad έχει μνήνη από 16GB ή ότι το κατέβασμα του τεύχους μπορεί να γίνεται μέσω 3G internet. Το iPad μας δίνει πολλές δυνατότητες (και ο υπολογιστής ακόμα περισσότερες), αλλά δε χρειάζεται να τις χρησιμοποιούμε σώνει και καλά όλες σε κάθε εφαρμογή. Ο προγραμματιστής και ο σχεδιαστής περιοδικών για το iPad έχει το ίδιο πρόβλημα με έναν καλό, αλλά κάπως πρωτάρη μάγειρα ή καλλιτέχνη: επιμένει να μας βάλει ό,τι ξέρει και ό,τι έχει, ενώ κάτι πιο απλό και λιτό θα ήταν πιο ωραίο και λειτουργικό.
Θετικό είναι επίσης που το byteme.digital δεν είναι εφαρμογή μόνο για το iPad, αλλά διαβάζεται και σε υπολογιστές. Αρκετοί έχουν ήδη iPad και ακόμα περισσότεροι θα το πάρουν όταν έρθει επίσημα στην Ελλάδα, αλλά οι περισσότεροι έχουν σίγουρα υπολογιστή και η σωστή λογική για τους παρόχους περιεχομένου είναι να το κάνουν διαθέσιμο σε όσο το δυνατόν περισσότερες πλατφόρμες και συσκευές.
Έτσι, το byteme.digital είναι σα στήσιμο και λογική μια καλή δουλειά. Τώρα το περιεχόμενο, αρκετά προσανατολισμένο προς το tech lifestyle και το gaming, δε θα έλεγα ότι κατατάσσεται στις προσωπικές μου προτιμήσεις ανάγνωσης, αλλά περί ορέξεως ουδείς λόγος.
- “Ο Άγιος Βασίλης και το διαβολάκι”, εφαρμογή-ebook για iPad, iPhone από τον Καστανιώτη (5 promo codes)
- Το ιστορικό “αλφαβητάριο”, δωρεάν εφαρμογή-ebook για iPad, iPhone από τις εκδόσεις Καστανιώτη
- PadTales “Η καλύτερη μέρα του καλοκαιριού”, παιδικό ebook για iPhone, iPad
- “Ένα καινούργιο ζωάκι”, παιδικό ebook από τις Εκδόσεις Ψυχογιός για iPad και iPhone
- “Το μεγάλο ταξίδι του μικρού αστεριού”, παιδικό παραμύθι εφαρμογή από τους δημιουργούς του iSouvlaki
- Δωρεάν εφαρμογή με τα Ομηρικά Έπη, πρωτότυπο και μετάφραση
- iBooks, η εφαρμογή της Apple για τα e-books και οι δυνατότητές της για τα ελληνικά
- Οι εκδόσεις Ίκαρος, Καστανιώτη και Ψυχογιός στο iBookstore της Apple