Παρουσίαση του έργου Lifelong Readers 2.0 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Την Τρίτη, 6 Ιουνίου στις 16:00 παρουσιάζεται το έργο Lifelong Readers 2.0 στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου (4ος όροφος, αίθουσα 445) μέσα από την εκδήλωση “Νέες δεξιότητες ανάγνωσης αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία”. Tην παρουσίαση της εργαλειοθήκης και της πλατφόρμας του έργου θα κάνουν οι Νατάσα Μπαμπλαδήμου και Φώνη Κόρμπη από τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, που είναι ο ελληνικός εταίρος του έργου που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Erasmus+. Καλεσμένος ομιλητής είναι ο Μιχάλης Καλαμαράς, που θα μιλήσει για project vivl.io, που επιλέχτηκε ως μια από τις καλές πρακτικές για το Lifelong Readers 2.0 (LiRe 2.0).
To Lifelong Readers 2.0 που αποσκοπεί στην καλλιέργεια και την προώθηση αναγνωστικών δεξιοτήτων αξιοποιώντας εργαλεία web 2.0 (ψηφιακά εργαλεία). Στο έργο εμπλέκονται 6 Ευρωπαϊκές χώρες: 2 πανεπιστήμια, 2 ερευνητικά κέντρα και 2 σχολεία, ένα από τα οποία είναι τα Εκπαιδευτήρια Δούκα. Το LiRe 2.0 ξεκινάει από την παραδοχή ότι η καινοτόμος χρήση ανοικτών εκπαιδευτικών πρακτικών και πόρων που βασίζονται στις ΤΠΕ μπορούν να ενισχύσουν τη διάθεση για ανάγνωση και την ενασχόληση μαζί της με την απόκτηση ποικίλλων δεξιοτήτων. Το LiRe 2.0 φιλοδοξεί να καταπολεμήσει τα χαμηλά επίπεδα αλφαβητισμού διευκολύνοντας και εμπλουτίζοντας την εμπειρία της ανάγνωσης μέσω της χρήσης τεχνολογιών web 2.0.
Μπορείτε να διαβάσετε εδώ (PDF) την κριτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε προκειμένου να συγκεντρωθούν όλες οι διαθέσιμες πήγες τεχνογνωσίας, όσον αφορά την αποτελεσματική προαγωγή της ανάγνωσης σε μαθητές ηλικίας 10-18, με έμφαση στους απρόθυμους ή / και τους διστακτικούς αναγνώστες.
Καλές πρακτικές για το LiRe 2.0
Το vivl.io, που έχει ενταχτεί στις καλές πρακτικές που συγκεντρώθηκαν για το έργο LiRe 2.0, είναι ένα project της thinking και κέρδισε το διεθνή διαγωνισμό HackTheBook, που πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών τον Ιανουάριο του 2016. Στόχος του vivl.io είναι η δημιουργία σειράς βιβλίων που θα ενισχύουν το ενδιαφέρον του διεθνούς αναγνωστικού κοινού για την κλασική λογοτεχνία μέσω της αξιοποίησης των σύγχρονων ψηφιακών δυνατοτήτων για το βιβλίο και την ανάγνωση. Στο project αυτό εμπλουτίζουμε το ήδη υπάρχον περιεχόμενο του βιβλίου (π.χ. αντικείμενα, τοποθεσίες, πρόσωπα) με πληροφορίες από εξωτερικές πηγές, τις οποίες επιμελούμαστε και συσχετίζουμε με το κείμενο. Στο τέλος αυτής της διαδικασίας διαμορφώνουμε για τον αναγνώστη το βιβλίο τόσο έντυπο και ηλεκτρονικό σε μορφή ePUB, όσο και στην πιο εκδοχή της ανάγνωσης μέσα από τον browser (book in browser), όπου η ποιοτική ψηφιακή τυπογραφία και το design και η επιμελημένη προσθήκη πληροφοριών δημιουργεί το σύμπαν του βιβλίου. Παράλληλα, δημιουργούμε μια ανοιχτή διεπαφή, από την οποία το υλικό μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί από τα social media ως την εκπαίδευση, ενώ μπορούν να ετοιμαστούν και μια σειρά από άλλα υλικά και ψηφιακά αναμνηστικά προϊόντα.