MEDITATIONS_ON_eBOOK, η πρώτη έκθεση έργων τέχνης για τα ebooks στην Ελλάδα
MEDITATIONS_ON_eBOOK είναι η πρώτη έκθεση έργων τέχνης για τα ebooks που διοργανώνεται στην Ελλάδα και ένα από τα λιγοστά γεγονότα με αυτό το θέμα διεθνώς. Φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος” στον Ταύρο και ανοίγει τις πύλες της την Πέμπτη 2 Ιουνίου, σε δύο βδομάδες από σήμερα, ενώ θα διαρκέσει για όλον τον Ιούνιο. 23 εικαστικοί καλλιτέχνες εκθέτουν τους “στοχασμούς τους για το ηλεκτρονικό βιβλίο”, ενώ στο project συμμετέχουν επίσης λογοτέχνες, χαράκτες, συνθέτες, βιβλιοδέτες και bloggers.
Ο “Ηλεκτρονικός Αναγνώστης” είναι χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης, ενώ στο πλαίσιο της θα προβάλλεται και το βίντεο “Οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες και η ηλεκτρονική ανάγνωση με δύο λόγια“, το πρώτο βίντεο που ανέβηκε στο blog.
Το Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος” σε συνεργασία με τη Μουσειολόγο-Επιμελήτρια κ. Μινα Α. Καραγιαννη παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο ”MEDITATIONS_ON_eBOOK”.
Τετάρτη 9:00 – 20:00, Κυριακή 10:00 – 15:00
Η ομαδική έκθεση έργων τέχνης ”MEDITATIONS_ON_eBOOK” επιχειρεί να δώσει ένας δείγμα των αλλαγών που πραγματοποιούνται στην παραδοσιακή μορφή και χρήση του βιβλίου ως μέσου παροχής γνώσης και ψυχαγωγίας, ειδικά ενόψει της επέλευσης του ψηφιακού περιεχομένου.
Προσεγγίζει ένα φαινόμενο που αποτελεί αποτέλεσμα των αναζητήσεων του σύγχρονου ανθρώπου και της γοργής εξέλιξης της Τεχνολογίας, γεγονότα που οδήγησαν, εδώ και μερικά χρόνια, στη δυνατότητα ανάγνωσης ψηφιακών βιβλίων (eBooks) μέσω ψηφιακών αναγνωστών.
Εικαστικοί καλλιτέχνες, με ενεργή παρουσία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δημιούργησαν έργα που αποκρυσταλλώνουν τις ατομικές αναζητήσεις τους, αλλά και τις συνολικές κοινωνικές προσλαμβάνουσες τους, σχετικά με την έλευση του ψηφιακού περιεχομένου.
Στο project συμμετέχουν, επίσης, λογοτέχνες, χαράκτες, συνθέτες, βιβλιοδέτες και bloggers. Στόχος είναι να γίνει μια ολιστική παρουσίαση της διαδικασίας δημιουργίας του βιβλίου και να δοθεί έναυσμα για μια ανοικτή συζήτηση. Τα έργα διερευνούν τη σχέση του σύγχρονου αναγνώστη με την πληροφορία και την επεξεργασία της. Η μορφή και η ύλη του παραδοσιακού βιβλίου αποδομούνται με διάφορους τρόπους.
Ο παραδοσιακός ”καμβάς” των καλλιτεχνών δίνει τη θέση του σε ψηφιακές μορφές τέχνης και παρουσίασης με έργα δύο και τριών διαστάσεων στοχεύοντας στην επανοριοθέτηση της φύσης της πληροφορίας, αποθήκευσης και μετάδοσης της γνώσης αναδιαμορφώνονται. Το τρίπτυχο συγγραφείς – εκδότες – αναγνώστες προσλαμβάνει νέα μορφή, που αποτυπώνεται αδρά και στον κατάλογο της έκθεσης.
Συμμετέχουν:
Άρτεμις Αλκαλάη, Δημήτρης Αναστασάκης, Δέσποινα Γεωργιάδη-Θεσσαλονικέως, Δημήτρης Δαλδάκης, Κατερίνα Δραμιτινού, Άννα Θεοχαράκη, Νάντια Καλαρά, Κώστας Κάτσικας, Ηλίας Κουβέλης & Ρένα Τζολάκη, Ντίνα Κουμπούλη, Ελεάννα Μαρτίνου, Άννα Μελή, Christina Mitrentse, Θάλεια Μιχελάκη, Καμίλο Νόλλας, Καλλιόπη Οικονομάκου, Σοφία Σκαρογιάννη, Έρη Σκυργιάννη, Νίκος Τριανταφύλλου, Καίτη Χαλιορή, Πόλυ Χατζημανωλάκη & Στέλλα Καρτάκη.
Την έκθεση επιμελείται η Μουσειολόγος-Επιμελήτρια Μινα Α. Καραγιαννη.
Τον κατάλογο της έκθεσης προλογίζει ο συγγραφέας Νίκος Δήμου.
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιφεριακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Χορηγός: myeBooks – ψηφιακά βιβλία
Χορηγοί επικοινωνίας: Η Καθημερινή – www.kathimerini.gr, in2life.gr, monopoli.gr, clickatlife.gr, culturenow.gr, Ηλεκτρονικός Αναγνώστης – www.eAnagnostis.gr